Jamin Maastricht

Wie bij Jamin binnenloopt, waant zich Sjakie in de chocoladefabriek. Het assortiment snoep, koekjes, chocolade, drop schittert je in alle kleuren van de regenboog tegemoet. Voor veel mensen lastig om weerstand aan te bieden. Jamin is dan ook al jaren een begrip in Maastricht. “Samen met Foto Rembrandt zijn we de langst bestaande zaak in de Grote Staat”, weet eigenaar Ger Tielemans. “Al voor de Tweede Wereldoorlog was Jamin hier gevestigd. De Maastrichtenaren moesten in de oorlog hier hun koffiebonnen komen inleveren.”

Ger nam de zaak in 2002 over, nadat hij jaren in de hotellerie en bij Albert Heijn had gewerkt. “Ik wilde voor mezelf beginnen en was meteen verliefd op deze locatie.” De eerste jaren waren prima, ook de tweede winkel in de Wycker Brugstraat deed goede zaken. Maar toen kwam de financiële crisis in 2008. De hoge huurprijs in Wyck was reden om de winkel daar te sluiten. “Uiteindelijk zijn we er goed uitgekomen”, zegt Ger. “In 2016 hebben we flink verbouwd en sindsdien gaat het als een speer.” Totdat half maart corona toesloeg. “Tien weken waren we dicht, dat was dramatisch. We hadden net onze paasvoorraad ingeslagen. Als dan de stad op slot gaat, springen je wel even de tranen in de ogen.” De steun van de overheid bracht redding. “Jamin maakte ook meteen een website, waar je je bestellingen kunt plaatsen en laten thuisbezorgen. Met dank aan oud-gedeputeerde Bert Kersten, die een groot netwerk heeft, kreeg ik veel orders voor onder meer zorgmedewerkers en de politie.”

Sinds begin juni merkt Ger dat de mensen ook weer naar de winkel komen. “We zijn nu weer terug op het niveau van vóór corona. Ik ben dolgelukkig, dat ik de drie medewerkers die ik in vaste dienst heb, niet heb hoeven te ontslaan.” Ger kent zijn vaste klanten, die al jaren voor hun drop of Haagse hopjes naar de winkel komen. Maar hij is zich er ook van bewust, dat een nieuwe generatie om andere producten en een andere manier van benadering vraagt. “Het schepsnoep blijft de kern van de winkel, maar het assortiment wordt steeds internationaler. Dat komt door de jongeren, die willen kopen wat ze op social media voorbij zien komen. Landelijk heeft Jamin een category manager die specifiek de ‘international candy’ in de gaten houdt. Nu is jelly fruit een hit op TikTok, daar spelen we dan meteen op in. Daarnaast doen bijvoorbeeld de Reeses uit Engeland, chocolade koekjes gevuld met pindakaas, of de Cheetos flamin hot chips, het goed.”

Vergeleken met vroeger is ook het assortiment suikervrij snoep flink gegroeid. En die groei zet zich nog steeds door. “Bij het schepsnoep kunnen klanten nu kiezen uit zo’n dertig suikervrije soorten. In de winkel staat een apart meubel voor het suikervrij snoep, zodat mensen zich niet vergissen.” Zelf is Ger geen grote snoeper. “Ik hou wel van chocolade of pepermunt, maar nieuwe dingen laat ik altijd proeven door mijn jonge medewerkers. Zij houden me scherp.” Blijven vernieuwen qua producten en zo de omzet verder laten stijgen, dat zijn de voornaamste uitdagingen voor de toekomst van Jamin. “Dat de zaak blijft bestaan, ook nadat ik ermee gestopt ben, staat voor mij vast. Jamin is een begrip in Maastricht. Ik hoop nu vooral dat er geen tweede lockdown komt, want de Sinterklaas- en kerstproducten zijn al besteld. Als tegen die tijd niemand de straat op mag, blijven we zitten met een hele berg letters.”