Jaarboek Maastricht 2020

Was eerst nog de vraag of er wel voldoende gebeurd was in Maastricht in 2020 om een jaarboek te vullen, de verwikkelingen rondom corona, de gevolgen voor economie en zorg, de lege stad en de gesloten winkels, naast heel veel regulier nieuws leidden tot een dik en gevarieerd naslagwerk over afgelopen jaar. De presentatie was eerst nog vóór carnaval 2021 voorzien, maar in de hoop op meer mogelijkheden werd de presentatie uitgesteld tot zondag 11 april. Tevergeefs. Nog steeds mocht er weinig.

De presentatie van dit jaarboek was in handen van presentatrice Dyanne Sleijpen, die ook tussendoor telkens de microfoon moest ontsmetten. Zij leidde de kijkers door de beknopte feestelijkheid en kondigde de sprekers en de programmaonderdelen aan. En het werd leuk. Duo Peter Cramer en Riël Smeets (CapCorn) droegen hun lied “Same sterk” op. Hoofdredacteur Eric Wetzels hield een beknopt exposé over de ontwikkelingen afgelopen jaar en voorzitter van de stichting Piet Muijtjens bedankte alle mensen die aan de totstandkoming van het jaarboek en de presentatienamiddag hun medewerking hadden verleend. Voor de kijkers waren er quizvragen waarop gereageerd kon worden. Bijzonder verbaasd was de vaste fotograaf van Jaarboek Maastricht – Jean Pierre Geusens – dat hij er dit keer zelf in stond. Zijn 25-jarig fotografenjubileum in 2020 was de reden hiervoor. En ook de stadsmonitor kreeg volop aandacht, die dit keer handelt over de regie samenwerking tussen Maastricht en Meerssen, die net iets anders afliep dan was gedacht en gehoopt. Een knipoog naar de provinciale politiek maakte de namiddag af.

Jaarboek Maastricht kent nu alweer enkele jaren een vertrouwde opzet: een centraal thema, achtergrondartikelen, interviews met deskundigen en interviews met (ook deskundige!) ‘gewone burgers’, naast twaalf maandkronieken. Met die kronieken was dit jaar iets speciaals aan de hand. Om niet alles door elkaar te laten lopen, is het gewone nieuws gescheiden van het coronanieuws. Dat laatste is ook iets anders vormgegeven. Eigenlijk werkt dat deel van het jaarboek als een soort herinneringsboek. Samen met de vele foto’s die de bijzondere toestand van Maastricht in 2020 weergeven. Net zoals in 1984 een herinneringsboek verscheen over 40 jaar bevrijding en in 1995 over het hoge water, fungeert dit jaarboek ook als een herinneringsboek van het bijzondere coronajaar 2020. In die zin is dit jaarboek het verlengde van herinneringsboek “Stilte in de Stad”, dat al op 27 november 2020 was gepresenteerd in de Muziekgieterij. Ook met weinig, maar met iets meer publiek. Het blijft behelpen met corona!

Verkrijgbaar bij boekhandel Dominicanen of via www.jaarboekmaastricht.nl