Jaarboek Maastricht
Het JAARBOEK MAASTRICHT bestaat al bijna zeventig jaar. Het vormt niet alleen een naslagwerk van relevante gebeurtenissen die in onze stad plaatsvinden, maar het moet ook fungeren als verbindende factor voor de stad. Divers en vol verhalen die over tien jaar nog van betekenis zijn. De historie wordt beschreven terwijl je er middenin staat. Stichting Jaarboek Maastricht wilde de doelgroep verjongen door KINDEREN hun eigen jaarboek te laten maken.
Vorig jaar heeft voor het eerst een basisschool mee gedaan, groep acht van Kindcentrum Montessori en dit jaar is dat opgeschaald naar zes scholen, te weten Basisschool Het Mozaïek, De Talententuin Maastricht, Kindcentrum Sint Oda, John F. Kennedyschool, Basisschool Petrus en Paulus en nogmaals Kindcentrum Montessori. De groepen acht van deze basisscholen zijn in de afgelopen maanden flink aan de slag gegaan met het schrijven van artikelen over en
het fotograferen van voor hen bijzondere gebeurtenissen. Zowel schrijver/redacteur Maarten van Laarhoven als ondergetekende mochten op de scholen gastlessen geven over hoe je nou een stuk schrijft dat interessant is voor een grote doelgroep. En wat vonden de kinderen zelf de moeite waard om vast te leggen in een jaarboek en hoe doe je dat? Er is ontzettend hard gewerkt, niet alleen aan het schrijven van artikelen maar ook aan fotograferen. Wat voor een foto past bij dit verhaal? Welke foto versterkt de tekst? Maarten en ik stonden op alle scholen versteld van de diversiteit van onderwerpen. Van schaatsen op het Vrijthof tijdens Magisch Maastricht tot Internationale Vrouwendag en het schoolkamp. Van Prins Carnaval op school tot de ziekte van een klasgenoot. De leerlingen waren enorm bevlogen en je zag prachtige samenwerkingen ontstaan. We ontdekten journalisten in de dop en talentvolle fotografen en waren diep onder de indruk.
VEEL MEER DAN STUKJES SCHRIJVEN
Het begon met een middag in Boekhandel Dominicanen, waar de kinderen van alles leerden over boeken. Hoe komt een boek uiteindelijk in de winkel, wat is daar allemaal aan vooraf gegaan? Wat zegt de omslag van een boek jou? Dankzij hun eigen jaarboek maakten ze het hele proces, van die eerste letter op papier zetten tot uiteindelijk een boek in je handen houden, bewust mee. Op school werd in groepjes eraan gewerkt maar als je liever individueel schreef mocht dat natuurlijk ook. Het viel me op dat ze op een volwassen manier discussieerden over onderwerpen en over het beschrijven van gebeurtenissen. Het maken van het jaarboek is veel meer dan stukjes schrijven: verhalen vertellen en opschrijven, spelling, begrijpend lezen, samenwerken, nadenken over wat relevant is en wat niet, je verplaatsen in de lezer, goede foto’s maken en bedenken welke het beste passen bij de artikelen. De redactie werd bovendien ook gevormd door de kinderen zelf. Als dat geen nuttig leerproces is!
EEN LEERZAAM EN MOOI TRAJECT OP WEG NAAR HET RESULTAAT
Het jaarboek wil garant blijven staan voor beleving, verrassing en verwondering. Door het scholenproject erbij te betrekken, wordt er gewerkt aan een verbindende factor ten behoeve van de ontwikkeling van de stad. Het zou mooi zijn als de groepen acht van elke Maastrichtse basisschool een jaarboek zouden maken. Een bijzonder waardevolle afsluiting van hun schoolcarrière. En dan bedoel ik niet alleen het eindproduct, maar ook dat leerzame en mooie traject op weg naar het resultaat. Dat er overigens zeker mag zijn! In de laatste schoolweek voor de zomervakantie vonden op alle zes de scholen de boekpresentaties plaats. Ik was erbij op de Talententuin, waar de achtste groepers in sjieke snelle auto’s werden voorgereden en trots maar een beetje onwennig rond paradeerden in hun galakleding. Hoofdredacteur Imraan zei met een grote glimlach dat hij het heel leuk en interessant had gevonden om aan het jaarboek te werken. Directeur Ravian Close voegde daar nog aan toe dat hij bijzonder trots is op het feit dat De Talentuin, een school voor speciaal basisonderwijs, zoiets moois had weten neer te zetten.
Elke schoolverlater van de deelnemende scholen krijgt een jaarboek om als waardevolle herinnering en naslagwerk te bewaren. Ik ben benieuwd hoeveel scholen er volgend jaar gaan meedoen aan dit bijzondere project. Uniek, leuk en leerzaam dekken de lading niet eens. Nieuwsgierig? Bij Boekhandel Dominicanen zijn nog enkele exemplaren te koop. Veel leesplezier!
TEKST Vivianne Rijnders
FOTO’S Jean Pierre Geusens