Interview Mark Janssen

SCHRIJVER EN ILLUSTRATOR MARK JANSSEN VESTIGDE ZICH NA ZIJN STUDIE AAN DE KUNSTACADEMIE TE MAASTRICHT IN 1997 ALS FULLTIME ILLUSTRATOR IN VALKENBURG A/D GEUL, WAAR HIJ EEN ATELIER AAN HUIS HEEFT. MARK MAAKT ILLUSTRATIES VOOR ZOWEL KINDER- ALS PRENTENBOEKEN, MAAR SCHRIJFT INMIDDELS OOK ZIJN EIGEN BOEKEN.

In zijn atelier hangen prachtige prenten aan de muur. Het meest in het oog springend zijn de platen van de dieren uit het boek ‘Ik voel ik voel wat jij niet ziet’ geschreven door Lotte Stegeman en door Mark schitterend geïllustreerd. Het boek, met een voorwoord van Jane Goodall, gaat over het gevoelsleven van dieren. Heel lang dachten mensen dat dieren geen emoties hadden. Maar niets is minder waar. Lotte Stegeman geeft een inkijkje in de emoties van dieren en samen met de ongelofelijke illustraties is dit een boek dat in iedere boekenkast een plaatsje behoort te veroveren.

Het thema van de Kinderboekenweek is ‘Gi-ga-groen!’ Het boek ‘Ik voel ik voel wat jij niet ziet’ past er erg goed in. Voor Mark betekent dat een volle agenda. “Ik heb veel optredens samen met Lotte Stegeman in scholen en bibliotheken, die onder meer bestaan uit het geven van workshops waarin ik kinderen dieren wil laten tekenen met een emotie erin. Op zaterdag 8 oktober geef ik een workshop in Boekhandel Dominicanen. Daar exposeer ik ook met de originele prenten uit ons boek. Deze zijn, net als de reproducties, te koop.

In 2016 maakte Mark succesvol zijn eerste eigen boek: ‘Niets gebeurd’. Daarna volgden er nog een aantal en het laatste was ‘Dromer’, het prentenboek van de Kinderboekenweek 2021. In het afgelopen jaar is Mark bezig geweest met twee prachtige projecten; het eerder genoemde ‘Ik voel ik voel wat jij niet ziet’ en ‘Soms als ik een vlinder zie’, een liedjesboek van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen. “Natuurlijk is het fantastisch om met iemand als Boudewijn de Groot samen te mogen werken, en ook het boek van Lotte Stegeman was een prachtig project,” zegt Mark. “Maar eigenlijk sta ik te popelen om weer met een eigen verhaal aan de slag te gaan. De tijd is aangebroken dat ik kan kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit waardoor ik meer de diepte in kan. Ik heb heel eigen ideeën over verhalen, over wat ik wil zeggen, over de boodschap die ik erin wil verwerken, over de thema’s waarmee ik aan de slag wil gaan.”

Wat vindt Mark van het thema van deze Kinderboekenweek? “Gi-ga-groen is een goed thema, met alles wat er speelt rond klimaat en milieu. Ik hoop dat de juiste boodschap wordt uitgedragen, een boodschap van positivisme en hoop, die de schoonheid van de aarde, de natuur en de dieren benadrukt. In mijn eigen boeken probeer ik ook altijd een positieve energie over te brengen. Ik spreek me daar soms helemaal niet in uit maar stuur slechts, om kinderen zelf een antwoord te laten geven en hun eigen gevoelens toe te laten. Mijn oeuvre is overigens niet alleen voor kinderen, stiekem wil ik iedereen bereiken om de positieve energie van
de kunstenaar laten zien en voelen,” zegt een bevlogen Mark Janssen.

DE EXPOSITIE VAN MARK JANSSEN IS TE ZIEN BIJ BOEKHANDEL DOMINICANEN VAN 4 TOT EN MET 29 OKTOBER. ZIJN WORKSHOP IS OP ZATERDAG 8 OKTOBER OM 14.00 UUR

TEKST Vivianne Rijnders FOTO’S Peter van Hooren