In gesprek met Guy Paulissen van Atelier Paulissen en Leander Meerman van Bloomberry
Atelier Guy Paulissen levert al dertig jaar authentiek en ambachtelijk vakwerk. Alle soorten meubelobjecten komen onder Guy’s handen opnieuw tot leven. Of het nou gaat om banken, stoelen en fauteuils; ook motorzadels, tandartsstoelen, kantoor- en horecameubilair kan door Guy worden bekleed, hersteld of aangepast.
“Als veertienjarige moest ik een buurman helpen om een bankstel te slopen, ” start Guy zijn verhaal. “Dat was het begin: je sloopt, ziet hoe iets gemaakt en opgebouwd is, dat vond ik interessant. En van het één komt het ander, ik ontdekte dat van iets opbouwen, van iets moois creëren, mensen blij worden. Toen ik achttien was kon ik bij Louis Dassen in Maastricht beginnen, dat was mijn leerschool. Daarna heb ik een opleiding tot meubelstoffeerder gedaan en na een paar omwentelingen ben ik op mijn zesentwintigste zelfstandig begonnen als meubelstoffeerder in de Jekerstraat. Mijn gedrevenheid is het meubel an sich, het blijft passiewerk. Naast herstoffering houd ik me ook bezig met het bedenken en uitvoeren van eigen projecten.
” Een opdracht die slapeloze nachten veroorzaakt.”
Kijkt Guy met röntgenogen naar meubels? “Ik zie en voel het wel snel,” antwoordt hij. “Om goed te kunnen restaureren moet je het meubel kennen, dit leer je door de jaren heen. Een offerte voor de klant maak je op basis van de kennis en ervaring die je hebt. Een enkele keer is er een opdracht die slapeloze nachten veroorzaakt; ik kreeg een heel oude bank in handen die met witte velours bekleed moest worden en vervolgens naar Parijs zou gaan. Die bank was zo specifi ek gemaakt met zulke oude materialen, alles was handwerk. Spannend, maar prachtig. Juist die unieke stukken maken het leuk en interessant en houden je gemotiveerd.
” Dat je onze kwaliteiten bij elkaar kunt plakken, dat is uniek, dat is geluk.”
Het atelier van Guy is gevestigd in een ruime unit van Perron Meerssen. Het ziet er indrukwekkend uit: al die meubels, al die stoffen, de gereedschappen en naaimachines. Hoe is hij in dat prachtige pand terecht geko-men? “Ik leerde Leander Meerman en zijn vrouw Patricia kennen toen zij een stoffeerder voor hun historische design meubels zochten. Na een jaar samengewerkt te hebben, ben ik verhuisd naar hetzelfde gebouw als waarin Bloomberry gevestigd is.” Leander vertelt: “We zochten in onze voormalige woonplaats Amsterdam al iemand die kon bekleden en in de tijd dat we naar Zuid-Limburg verhuisden, hebben we Guy Paulis-sen leren kennen. Het klikte direct, we zijn enorm geïnteresseerd in elkaars branche, dan is de verbinding snel gemaakt. We hebben een stuk in dit pand, Perron Meerssen, erbij genomen en daar heeft Guy zich gevestigd. Onze samenwerking heeft zich verder ontwikkeld, het gaat voor ons allebei om de kwaliteit en om het ambacht. Guy en ik spreken de-zelfde taal als het om meubels gaat: bij herstel mag het authentieke niet verloren gaan. Dat je onze kwaliteiten bij elkaar kunt plakken, dat is uniek, dat is geluk.
” Wij konden het pand lezen.”
Leander en Patricia hebben zich specifiek ontwikkeld in historisch design dat met name gekoppeld is aan de architectuur van de vorige eeuw. Hun netwerk bestaat uit een groep mensen met wie op jaarba-sis een afname-afspraak gemaakt wordt. Zo klom het stel op naar een steeds hoger niveau en uit deze vrij dure hobby is hun zaak ‘Bloomberry’ ontstaan. “De doelgroep is vrij klein,” legt Leander uit, “de focus ligt op de particulier. We wilden niet zelf op beurzen staan en we wilden ook geen winkel. Gelukkig hebben we de rust en de kennis om op tijd te kopen, het is allemaal eigendom, het hoeft niet weg. Op onze zoektocht naar een nieuwe woon- en werkplek in het zuiden van het land kwamen we Jean Rompel-berg tegen. Perron Meerssen was toen nog niet klaar maar wij konden er doorheen kijken, we konden het pand lezen en vonden het perfect. De passie waarmee Jean verbouwd heeft, sluit aan bij onze passie, we voelen het allemaal; dit pand lokt passie uit.”