In bed met Tom Berghmans

Met zijn dertig jaren heeft TOM BERGHMANS een carrière waar menig vijftiger jaloers op zou zijn. Een actieve duizendpoot, gezegend met veel talenten. In de bekende blauwwitte Hästens boxspring, die zo lekker ligt dat je hoopt dat het interview uren gaat duren, vertelt Tom over zijn drukke leven.

“Aanvankelijk wilde ik naar het conservatorium want ik trommelde volgens mijn ouders al toen ik nog in mijn moeders buik zat. De vooropleiding Klassiek Slagwerk was niet wat ik verwachtte en ik ben vervolgens mijn muzikale carrière begonnen bij de Verkennersband en later bij Harmonie St. Petrus & Paulus, ‘de Greune vaan Wolder’. Daar ben ik inmiddels dirigent van de jeugddrumband en speel er zelf ook, zowel bij de harmonie als de drumband. Ook heb ik gespeeld in het Jeugdorkest Nederland en heb elf jaar geleden het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest (voorheen Amikejo) opgericht. Ik heb me muzikaal dus toch goed kunnen ontwikkelen.

Omdat ik altijd aan het regelen en organiseren was, volgde ik de opleiding Facility Management. In het derde jaar liep ik stage bij Centrummanagement Maastricht. Daar kon ik tijdens mijn opleiding al gaan werken en ben er een aantal jaren gebleven. Ook zat ik in die periode in de organisatie van IRON MAN. Omdat we bij Centrummanagement zoveel met cultuur bezig waren, is besloten om voor de culturele activiteiten een aparte stichting op te richten en dat werd Cultura Mosae. Hier ben ik de afgelopen vier jaar programmamanager geweest, en regelde er ook de subsidies, vergunningen en de vrijwilligers. Elke dag was anders en ik maakte kennis met veel en bijzondere mensen. Ik stond aan het begin van de producties en maakte het hele proces mee tot en met de evaluatie. Via Cultura Mosae regelde ik de figuranten voor de film ‘(R)Evolutie ‘ van Toneelgroep Maastricht. Na de filmpremière werd ik benaderd door Toneelgroep Maastricht en hebben we de handen ineengeslagen en kon ik er beginnen als productieleider. Op dit moment ben ik betrokken bij de grote spektakelmusical ‘Dagboek van een Herdershond’.”

JEZELF NAAR EEN HOGER LEVEL TILLEN
Hoe krijgt Tom het allemaal geregeld? “Ik kan goed omgaan met timemanagement. Mijn dag begint om half zeven met sporten waarna ik fris aan het werk kan. Muziek maken geeft me energie. Je blijft in balans door de juiste keuzes te maken en zo kun je jezelf naar een hoger level tillen.”

Het gaat Tom niet om een dikke baan of veel geld. Een mooie bruiloft in september en een gelukkig leven met zijn Kim, gezondheid en genieten van familie en vrienden, zijn voor hem het belangrijkste. “Mogen spelen in het Concertgebouw,
wereldkampioen worden met ‘de Greune’, dat zijn hoogtepunten. Evenals het werken met grote artiesten en acteurs en het mee organiseren van bijvoorbeeld Koningsdag in Maastricht. Ik wil zeker iets voor Maastricht blijven betekenen en als rasechte Mestreechteneer en Vastelaovendvierder blijft er dan nog maar één grote wens over … Stadsprins worden!” Aldus Tom Berghmans.

TEKST Vivianne Rijnders FOTO’S Peter van Hooren