In bed met… Tamara van Wijhe

Ik lig in het zachte roze van het weelderige ikwil-er-nooit-meer-uit-bed, samen met TAMARA VAN WIJHE – Cuijpers van Fitnessstudio Mindset. Enige tijd na een traumatische gebeurtenis in haar leven is Tamara gaan sporten om één en ander beter te kunnen verwerken en om lekkerder in haar vel te zitten. “Ik werd sterker en zelfverzekerder,” begint Tamara haar verhaal, “en ik zag in mijn omgeving vrouwen die dat ook wel wilden, maar voor wie de drempel te hoog was om naar een sportschool te gaan. Die vrouwenwilde ik graag helpen. Ik zette een punt achter mijn kantoorbaan en heb de opleiding fitnesstrainer A en de specialisatiecursus Pre- en Postnataal Fitness-coach by Sterkher afgerond.
Zo kon ik vrouwen tegemoet komen en ben personal training aan huis gaan aanbieden. Dat was het oorspronkelijke concept in 2020. En ja, ik neem hier ook een stukje mentale coaching in mee. Bijna elke vrouw heeft ooit wel iets meegemaakt waar zij last van heeft en vaak komt dit eruit in gesprekken tijdens het sporten.

Ik was net goed gestart toen corona kwam. Om toch door te kunnen gaan ben ik gelijk via zoom online met mijn members gaan sporten. Daar heb ik zo’n grote groep vrouwen aan over gehouden dat coaching aan huis niet meer te doen was. In oktober 2021 opendeik mijn studio ‘Mindset’ aan de Akersteenweg 108 in Maastricht. Na de lockdown ging ik met groepen van soms wel dertig vrouwen in het park trainen. Daardoor bedacht ik dat als ik zoveel dames op een zondag in het park kon krijgen, ik ook een event zou kunnen vullen. Een groot sportevent waarvan de opbrengst geheel aan vrouwen in moeilijke situaties ten goede zou komen. Ik wil graag net dat verschil maken voor deze vrouwen. En dat is gelukt! Afgelopen januari heb ik de eerste editie van het Women Only Sport Event kunnen houden en in januari 2023 gaan we voor de tweede ronde.”

SAMEN SPORTEN VOOR VROUWEN IN DE VROUWENOPVANG
“Het event bestaat uit een gezamenlijke workout waar vrouwen vanaf achttien jaar zich voor kunnen inschrijven,” legt Tamara uit. “Elke vrouw mag meedoen, niet alleen mijn members. Het niveau is zodanig dat het voor iedereen te doen is. Van elk verkocht ticket gaat de volledige opbrengst naar het goede doel en dat is de Vrouwenopvang in Maastricht.

Als deze vrouwen na hun tijd in de Vrouwenopvang een eigen woning krijgen, ontvangen zij door ons event cadeaubonnen van diverse winkels om woonspullen aan te schaffen. Dankzij een aantal sponsoren kunnen we redelijk grote cadeaubonnen geven, maar ik hoop op nog meer sponsoren om nog meer te kunnen doen.

Door het event help ik niet alleen vrouwen in nood, maar bereik ik ook dat deelnemende vrouwen vaak anders gaan denken over sporten, over hun eigen lichaam en hun leven. Ik gun elke vrouw dat ze doet wat ze graag doet en waar ze zich beter van gaat voelen. Door bepaalde gebeurtenissen ben ik mijn leven anders gaan inrichten en hoop dat ik nu diegene ben die daar ook anderen bij kan helpen. Heb je de middelen, gooi dan dat roer om als je nietmeer happy bent. Ook als mensen zeggen ‘dat kun je helemaal niet.’”

“Als je meedoet aan ons event, dan steun je dames die in een situatie zitten die een enorme wilskracht vergt om eruit te komen, om uit die onveilige gezinssituatie te stappen. Wat stelt drie kwartier sporten voor ten opzichte van het knokken van de dames waarvoor we het doen? Een kleine moeite om een nieuwe start voor deze powervrouwen te realiseren.

Dus doe mee!” mindsetmaastricht.nl/together-we-can

TEKST Vivianne Rijnders
FOTO’S Peter van Hooren