In bed met Tac’tic

Meestal zijn de ‘In bed met…’-interviews rustige gesprekken in het zachte dons op een heerlijke Hästens boxspring. Totdat je bij Gasse Slaapcomfort met de heren RICHARD SANDERS en MARCEL STALLINGA van TAC’TIK in gesprek gaat. Zoals ze voor elke klant zo creatief en origineel mogelijk te werk gaan, deden ze dat ook bij dit interview.

Tac’tik is een bureau voor visuele communicatie waarbij creativiteit en meedenken met de klant over de visie van zijn of haar bedrijf tot de beste en origineelste resultaten leiden. Om tot een succesvolle samenwerking te komen is het van belang dat er onderling goed gecommuniceerd wordt. Toen Richard en Marcel elkaar leerden kennen, zaten zij al jaren afzonderlijk van elkaar in het vak. Hun gezamenlijke passie voor conceptueel werken op basis van krachtige communicatieve vormgeving leidde tot de oprichting van Bureau Tac’tik.

“Richard is eigenlijk als eerste met Tac’tik begonnen,” vertelt Marcel, “gewoon na werktijd, zoals zoiets vaak gaat. Aanvankelijk waren we collega’s op een reclamebureau in Maastricht. Het klikte meteen goed tussen ons omdat we dezelfde visie op ons vak hadden. Richard had het druk met Tac’tik en vroeg of ik hem af en toe wilde helpen. Uiteindelijk kwamen er zoveel opdrachten dat dit werk niet meer ‘even na de tijd’ gedaan kon worden en we besloten samen verder te gaan met Tac’tik. Onze gezamenlijke visie was dat we een conceptmatige lijn wilden uitzetten waar we jaren mee vooruit zouden kunnen. Onze aanpak is erop gericht om bij aanvang van de samenwerking met een bedrijf of zaak te kijken wat we daadwerkelijk voor de opdrachtgever kunnen betekenen. We wilden echt anders zijn, origineel en duurzaam. Dankzij het goed begeleiden van het communicatietraject en het inzetten van onze uitgebreide creatieve kennis, onderscheiden wij ons van andere reclamebureaus. Daarbij werken we met tekstschrijvers, fotografen, technici en andere professionals waarvan wij denken dat zij het meest geschikt zijn om een project tot een succesvol einde te brengen. Uiteraard houden wij daarbij wel zelf de regie in handen. Op deze manier zet Tac’tik een bijzonder krachtig concept neer.”

TACTISCHE PEPERMUNTJES
De originele naam van het bureau is min of meer ontstaan door een doosje tictac pepermuntjes. “Zomaar even een ‘mooi plaatje’ maken is niks voor mij,” legt Richard uit. “Ik wilde altijd al het hoe en waarom weten, wat zit er achter de opdracht, wat is de structuur van het betreffende bedrijf, hoe maak ik iets waar het bedrijf verder mee kan in de toekomst? Tactisch bezig zijn dus. Daarom wilde ik met het woord tactisch iets doen. Op een zeker moment had ik een doosje tictac pepermuntjes bij me. Ik bekeek het eens goed en daar was de naam: Tac’tik. Dat kommaatje maakt het helemaal af,” lacht hij.

“We bestaan sinds 2005,” zegt Marcel, “en hebben vanaf het begin onze ontwerpen anders willen maken dan het ‘doorsnee’ reclamebureau. We proberen de mensen eerst op het verkeerde been te zetten maar ze ook te dwingen tot nadenken waardoor ze ineens ons product begrijpen. Beeld en tekst moet elkaar versterken, er moet een wissel werking zijn. Dat is onze tactiek, waarbij originaliteit en creativiteit bij ons hoog in het vaandel staan.”

MAATSCHAPPELIJKE BETROKKENHEID: HART EN VAAT ONDERZOEKFONDS LIMBURG
“Omdat wij maatschappelijk betrokken zijn, steunen wij ook regelmatig een goed doel,” vertelt Marcel. “Recentelijk werden wij betrokken bij een project genaamd Broedkas. Je moet je daarbij een echte fysieke kas voorstellen, waar je met een team van mensen met verschillende achtergronden in zit om te brainstormen over hoe je een klant of een organisatie kunt helpen bij het oplossen van een probleem. Samen bekijk je hoe je met de verschillende vaardigheden, de juiste expertise en een dosis creativiteit tot een oplossing kunt komen. Maggie Kooman van Hart en vaat Onderzoekfonds Limburg zat in de Broedkas en maakte kenbaar dat iedereen de landelijke Hartstichting kent omdat hun campagne erg sterk is, maarhet veel kleinere Hart en Vaat Onderzoekfonds Limburg sneeuwt daardoor onder. Het resultaat van het Broedkas-gesprek is dat de focus sterk op Limburg gelegd gaat worden door Limburgse ambassadeurs in te zetten die dichtbij de mensen staan. Deze ambassadeurs gaan het belang van het Hart en Vaat Onderzoekfonds Limburg flink onder de aandacht brengen. Bekende Limburgers kennen elkaar altijd en zullen aan elkaar gaan vragen om mee te helpen. Zo kan de campagne groeien. Tac’tik maakt de benodigde advertenties en filmpjes ten behoeve van deze campagne voor de sociale media. Het is een ‘tactische’ actie die nog jaren kan lopen. Eerder hebben we ook al goede doelen gesteund, nu is dit fonds aan de beurt.”

MEER DAN ‘EVEN EEN LOGO’TJE MAKEN’
Hoe ziet Tac’tik de toekomst? “Soms wordt het ons best moeilijk gemaakt,” vinden Marcel en Richard. “‘Iedereen’ denkt dat hij het zelf kan. Een logo maken, een stukje marketing. Op veel opleidingen krijgen studenten les in vormgeving en denken dan al snel ‘even een logo’tje’ te kunnen maken. Maar zo werkt het niet, het houdt veel meer in. Wij begeleiden bedrijven, doorlopen samen een heel traject voordat er überhaupt iets ontworpen wordt. Wij denken out of the box, blijven zoeken naar het meest originele concept. Steeds meer bedrijven denken dat ze dat ook wel zelf kunnen. Programma’s als ChatGPT en Canva werken dat in de hand. Maar deze programma’s kunnen onmogelijk de menselijke creativiteit en originaliteit vervangen. We zijn er dan ook niet bang voor; we hebben veel klanten en er vinden nog steeds nieuwe klanten de weg naar Tac’tik, juist omdat ze het effect van onze tactiek op waarde weten te schatten. Daarnaast kunnen we niet ontkennen dat we A.I. (artificiële intelligentie) ook als een mogelijkheid zien. Het kan helpen om gegevens te verzamelen die we kunnen gebruiken voor onze teksten.” “Een van onze mooiste opdrachten was het maken van de kroniek van Hotel Derlon,” zegt Marcel. “Een fantastisch stuk historie waar natuurlijk passend beeldmateriaal bij hoorde, dat was echt sjiek om te maken, bijna een levenswerk dat resulteerde in een prachtig boek in een speciale cassette.” “Maar ook voor Cycling Evers hebben we mooi werk verricht,” vult Richard aan. “Daar zijn we helemaal vooraan begonnen door de missie en de visie van deze zaak in kaart te brengen. Uiteindelijk is daar een hele campagne en een nieuwe huisstijl uitgekomen. Dat zijn de mooiste opdrachten, een bedrijf bij de hand nemen, bij nul beginnen en tot een prachtig kloppend, passend en verrassend eindresultaat komen.”

TEKST Vivianne Rijnders
FOTO’S Peter van Hooren