In bed met Peter

Deze jubileumuitgave is bij uitstek het moment om nader kennis te maken met de man achter CITY MAGAZINE MAASTRICHT & REGIO, PETER VAN HOOREN. Wie is Peter en hoe is City Magazine ontstaan? Hij vertelt er alles over in de heerlijke comfortabele Hästens boxspring van Gasse Slaapcomfort. Het zachte bed nodigt uit tot een goed gesprek.

Peter van Hooren is sinds november 2015 eigenaar van Van Hooren Media VOF en City Magazine Maastricht & Regio. Hij heeft vijfentwintig jaar gewerkt bij Dagblad De Limburger, was daarna drie jaar lang mede eigenaar van Stadskrant De Ster, om vervolgens na verkoop van dit succesvolle weekblad van 2007 tot 2014 als regiodirecteur voor Maastricht en Heuvelland bij A&C Media te werken.

En nu staat zijn zevenenzestigste verjaardag voor de deur. “De pensioengerechtigde leeftijd,” zegt Peter, “maar voor mij persoonlijk is dat nog niet de leeftijd waarop ik ga stoppen met het uitgeven van magazines.

Thuis zitten is niets voor mij, ik vind dat je niet moet stoppen met wat je leuk vindt, zeker niet als het ook nog eens je hobby is.”

DOOR DAT COMMITMENT WIST IK DAT IK HET KON WAARMAKEN
Dit City Magazine is maar liefst het vijfenzeventigste. Hoe is het eigenlijk ontstaan? “Toen ik bij A&C Media regiodirecteur was, speelde dit plan al door mijn hoofd,” vertelt Peter. “Door een reorganisatie bij dit bedrijf kwam alles in een stroomversnelling. In die tijd heb ik toen de balans opgemaakt van wat ik wel en niet wilde. In elk geval niet meer de druk van elke week een krant maken, maar ik wilde wel een kwalitatief goed product neerzetten, laagdrempelig en gratis. En in 2015 was de presentatie van het eerste nummer in het Kruisheren Hotel. Ondanks dat ik er een jaar uit was geweest, waren daar veel relaties van vroeger bij en dat deed me goed. Door dat commitment wist ik dat ik het kon waarmaken. Tot op de dag van vandaag is datzelfde commitment een van de pijlers waarop het magazine steunt. Dat maakt het niet alleen mogelijk dat er maandelijks een magazine uitkomt, maar ook dat ik speciale brochures voor klanten kan maken. Customized magazines, een verrijking van datgene wat ik al deed. Het Derlon Magazine maar ook het Bart Brentjens Magazine zijn een voorbeeld van een prachtig project. Een olympisch magazine in twee talen, voor mij een uitdaging!”

JE MOET ÉCHT DOORZETTEN
Het moet spannend zijn geweest, het uitgeven van je eerste eigen magazine. “Zeker,” beaamt Peter, “maar ik had er alle vertrouwen in. Als je dat niet hebt slaag je niet. Het project geeft je de drijfveren om door te zetten. Want je moet écht doorzetten. Dat wordt ook door je relaties geapprecieerd. Net zoals de lijnen met klanten kort houden door zelf mijn magazines te bezorgen. Even dat contact, een praatje, een kop koffie, dat wordt gewaardeerd.”

Wat is er veranderd tussen magazine één en het vijfenzeventigste? “In het begin wilde ik zoveel mogelijk pagina’s maken per uitgave. Daar ben ik van terug gekomen en dat geeft ook de rust om voor kwaliteit te gaan. Naast City Magazine maak ik ook regelmatig customized magazines om uit te geven. Voor dit jaar staan er een aantal weer in de steigers.

Een grote verandering in de markt is dat kranten en magazines vroeger dreven op de advertenties, dat is nu grotendeels omgekeerd. Mensen betalen liever voor branded content dan voor een advertentie. De weging is verschoven van advertentiepagina’s naar content-reportages. Zo blijven zowel het magazine als de customized magazines mooi in balans. Het leukste aan het maken van City Magazine is dat je elke maand met niks begint. Als het ene nummer van de pers af komt, ben je in je hoofd al bezig met het volgende. De vaste terugkerende elementen geven rust, maar je moet wel creatief blijven en steeds voor iets nieuws zorgen. Zoals de serie “De Ontmoeting”; meedenken met klanten en op die manier de kwaliteit leveren die je voor ogen hebt.”

IK HEB EIGENLIJK EEN LUXE PROBLEEM: IK MOET NIKS
Terug naar die naderende pensioengerechtigde leeftijd. Je gaat niet stoppen, maar misschien wel iets rustiger aan doen? “Dit jaar ga ik bekijken wat ik wil. City Magazine blijven uitgeven maar minder frequent? Of ga ik me volledig focussen op speciale magazines voor mijn relaties? Ik heb eigenlijk een luxe probleem: ik moet niks. Fotograferen doe ik ook ontzettend graag, ik krijg steeds vaker betaalde opdrachten. Daar zou ik me graag meer op willen toeleggen en dan hoop ik de kans te krijgen in Boekhandel Dominicanen te exposeren. Dat geeft een stukje druk maar dan kan ik ook optimaal presteren.”

Peter is er trots op dat dit het vijfenzeventigste magazine is. “Mijn vader heeft de presentatie van het eerste magazine niet meer mee kunnen maken. Hij overleed twee maanden ervoor, dus ik startte met een dieptepunt. Het magazine heeft de coronatijd overleefd maar ik moest toen wel mijn Koningsdagmagazine annuleren, ook dat hakte erin. Het boek ‘Stilte in de stad’ dat ik heb uitgegeven was daarentegen weer een hoogtepunt.
En ondanks alles ligt er elke maand weer een nieuw City Magazine, al acht jaar lang!”

TEKST Vivianne Rijnders
FOTO’S Jean Pierre Geusens