In bed met Jaap van Wyck

Vandaag deel ik de bekende Hästens boxspring met iemand die meer uren in de keuken doorbrengt dan in bed. Ik realiseer me eigenlijk nu pas dat ik had moeten vragen om een ‘ontbijt op bed’. Want naast me ligt JAAP VAN WIJCK, eigenaar van het bekende VAN WIJCK. In zijn prachtige zaak aan de Wycker Brugstraat kun je immers de hele dag ontbijten, sinds 2017 een uniek concept in Maastricht. Na vijf jaar Van Wijck is het tijd voor een terug- én vooruitblik.

“Het was altijd al een droom om een eigen zaak te hebben,” vertelt Jaap. Na ervaring te hebben opgedaan bij verschillende sterrenzaken in Nederland, België en Frankrijk, vormde zich het idee om in Maastricht een dagzaak te beginnen. “We hebben de markt goed bekeken, alles tegen elkaar afgewogen en hebben uiteindelijk het plan waar gemaakt om de ontbijtcultuur, die in grote steden als New York, Berlijn en Amsterdam al ingeburgerd was, naar Maastricht te brengen.”

Van Wijck huist in het monumentale pand waar tussen 1932 en 1981 het warenhuis Maussen was. “Dat was zeker in het begin voor oudere mensen uit de stad bijzonder, die kwamen alleen al daarom een kop koffie drinken. Inmiddels speelt dat niet meer, maar het blijft natuurlijk wel een speciaal pand en vele van die nieuwsgierige bezoekers zijn vaste gasten geworden.”

Het concept van Van Wijck is all day breakfast. “Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag,” legt Jaap uit. “Daarbij is de maatschappij veranderd in een vierentwintig uurs maatschappij. Mensen werken met diensten, hebben op andere tijdstippen dan alleen ’s ochtends behoefte aan een goed ontbijt. Dit concept is in grote steden en in Scandinavië al langer bekend. Daarbij is ontbijten buiten de deur lekker én handig, voor zowel locals als toeristen. Maar natuurlijk kun je bij ons ook genieten van een lunch, high tea, borrel of gewoon een goede kop koffie. Ook om mee te nemen. Wij bereiden alles zelf met verse ingrediënten veelal van lokale ondernemers.”

IK BEN ALTIJD BLIJVEN GELOVEN IN MIJN ZAAK
Het is Jaap niet allemaal komen aanwaaien. Er is brand geweest in zijn zaak en de coronaperiode was erg heftig. “Ik ben gelukkig een positief mens en ben altijd blijven geloven, vernieuwen en investeren in mijn zaak. Na die brand hebben we negen maanden heel goed gedraaid en toen kwam corona. We zijn meteen op het ’to go’-concept gesprongen. Daardoor onderhielden we het contact met onze gasten en bleef de klantenkring ons trouw. Dat gaf moed om door te gaan.”

Zijn er toekomstwensen? “We hebben kernwaarden waar we aan vasthouden,” zegt Jaap. “Maar we zitten regelmatig samen met een groep mensen om aan de knoppen van ons concept te draaien, zodat we om die kernwaarden heen steeds kunnen vernieuwen. Bij vernieuwing hoort ook uitbreiding op de huidige locatie, om nog meer service en kwaliteit te kunnen bieden. We hebben een compacte zaak met een relatief kleine keuken waardoor we zo’n zes dagen per week bevoorraad moeten worden, grote hoeveelheden kunnen we nergens kwijt. Dat heeft zijn charme maar is niet altijd handig, het zou net iets groter mogen. We zijn er met verschillende partijen mee bezig en ik ben positief gestemd, meer kan ik er nog niet over zeggen. De basis blijft sowieso dat we dagelijks open zijn van 8 tot 18 uur met het ontbijtconcept en een heel goede lunch, maar als je meer ruimte hebt kun je het net wat specialer maken.”

LIEFDE EN PASSIE VOOR HET VAK
Van Wijck heeft ondanks de tegenslagen vanaf het begin goed gedraaid. Wat is de kracht? “Drie dingen,” volgens Jaap. “Ons speciale concept, de gastvrijheid en het personeel. Eigenlijk ook de locatie, het hangt allemaal met elkaar samen. Wat mezelf betreft, ik ben niet de gastheer maar ik ben wel gastvrij, weet wat gastvrijheid is en hoe je een sfeer moet neerzetten waarin mensen zich thuis voelen. Het moeilijkste aan het hele ondernemen is het personeel. Vriendelijk zijn en lachen kunnen de meesten wel, maar je moet echt liefde en passie voor het vak hebben, liefde voor het product, voor die smoothie die je bereidt, de koffie die je maakt en dat broodje dat je serveert. Dat moet in iemand zitten. Als dat niet het geval is, nemen we op een gegeven moment afscheid van elkaar. Je moet gepassioneerd samen werken voor blije gasten. Dan zet je iets sterks neer.”

“Ik heb mijn zaak zelf opgebouwd, met eigen middelen. Daar ben ik trots op. Afgelopen zomer zaten we in een hectische periode; we waren thuis aan het verbouwen, ons tweede zoontje werd geboren, mijn vader overleed en in de zaak kampte ik met personeelstekort. Achteraf gezien zijn we er supergoed uitgekomen. Ik heb zowel privé als zakelijk alles weer goed op de rit en voel me de gelukkigste man ter wereld.”


www.puurvanwijck.nl
www.gasse.eu

TEKST Vivianne Rijnders
FOTO’S Peter van Hooren