In bed met…….

Van kleins af aan ging ze met opa en oma op vakantie in Oostenrijk. De laatste jaren met een half oog op zoek naar een leuke Oostenrijkse boer. Die vond ze niet. Maar op ’t Preuvenemint in Maastricht vond ze wel Bart Stroucken. En nu, enkele jaren nadat de vonk tussen de twee was overgesprongen, hebben Danique en Bart twee dochtertjes en grootse plannen. Ze gaan emigreren. Naar Oostenrijk, om daar samen Gasthof Alpensport te gaan runnen. Hoe kwamen ze tot deze stap? “Het coronajaar was een vervelend jaar,” vertelt Danique. “Mijn net geopende schoonheidssalon moest dicht. Leuke dingen met de kinderen ondernemen kon niet. Bart is werkzaam in de toeristische sector en dat was in die tijd ook geen pretje. Ik voelde een disbalans in ons gezin ontstaan. Toen we elkaar tijdens een goed gesprek vroegen wat we nu eigenlijk écht wilden als we geld en werk buiten beschouwing lieten, gaven we hetzelfde antwoord: wonen in Oostenrijk. Natuurlijk hadden we het daar al vaker over gehad want we houden allebei van dit land. Maar we hadden het op de lange baan geschoven. Eerst moeten de kinderen groter zijn, eerst moeten we sparen, eerst … eerst … Maar waarom? We hoeven nog niet voor onze ouders te zorgen, de meisjes zijn nog jong genoeg om ergens anders te kunnen aarden. En het leven is te kort en te onvoorspelbaar om je dromen niet na te jagen.” Toen begon de zoektocht. “Bart zit in het toerisme en ik heb vanaf mijn dertiende in de horeca gewerkt, dus het was duidelijk dat het iets in die branche zou worden. Met onze twee kleine meisjes leek ons het runnen van een familiehotel het meest praktisch,” vervolgt Danique haar verhaal. “Dus speuren op internet en vaak naar Oostenrijk gaan. We hadden veel hulp van de Oostenrijkse Olivia Muzak, die al tien jaar in Maastricht woont. Zij kent de Oostenrijkse regels en weet precies waar je op moet letten. Uiteindelijk zijn we in Saalbach uitgekomen, bij Gasthof Alpensport. Het voelde goed, ik zag ons daar gelijk al wonen en werken. Het is een familiehotel en voor ons tweeën goed te behappen. De eigenaren zijn ook Nederlanders die het hotel hadden overgenomen toen hun tweeling drie jaar was. Vergelijkbaar met onze situatie dus ik dacht: ‘als zij dat konden, kunnen wij het ook.’ En de koop werd gesloten.”

Danique en Bart zijn geen onbekenden in het Maastrichtse verenigingsleven. Gaan ze dat niet missen? “In coronatijd hebben we ontdekt dat we daar heel goed zonder kunnen,” concludeert Danique. “We merkten dat we juist een hechter gezinsleven misten. Dit project is iets waar we helemaal samen voor gaan. We willen als gezin gelukkig zijn, dat is de grootste reden waarom we deze stap nemen.”

Eind oktober vertrekt de familie Stroucken. Samen met vrienden wordt er de eerste week flink geklust en dan gaan ze open. Gasthof Alpensport is typisch Oostenrijks en heeft twintig kamers. “We kunnen het natuurlijk niet in één keer renoveren,” legt Danique uit, “maar we gaan het wel familievriendelijker maken met vier familiesuites die de veiligheid van het samenzijn bieden maar ook ruimte voor privacy. De keuken krijgt enkele aanpassingen omdat we vier dagen per week volledig restaurant gaan voeren en er komt een speelruimte voor kinderen.”

Volgens Danique onderscheidt Gasthof Alpensport zich van andere hotels omdat Alpensport een luxe hotelgevoel biedt maar wel met de Oostenrijkse Gemütlichkeit. “Bij ons wordt alles voor je geregeld. Er is een restaurant, uitstekende kamers en er is vertier voor de kinderen. Voor gezinnen zijn onze familiesuites
uitermate geschikt want alles is aanwezig. Van kinderbedje tot luieremmer en van commode tot babyfoon met beeld en geluid, zodat ouders ’s avonds gezellig beneden kunnen komen zitten en toch een oogje op hun kinderen kunnen houden.”

Als ik Danique over vijfentwintig jaar weer uitnodig in deze boxspring, wat hoopt ze dan te vertellen? “Dat we een prima start hebben gemaakt en goed zijn blijven draaien zodat we het Gasthof mooi hebben kunnen renoveren. Maar ook dat we het pand van de buren erbij hebben gekocht, iets meer appartementen hebben en misschien een almhut. En dat onze dochters met een Oostenrijkse boer zijn getrouwd en helemaal gelukkig zijn. En wie weet willen zij Alpensport dan overnemen.”

Meer info:
gasthofalpensport.at
gasse.eu

TEKST Vivianne Rijnders