HOMMAGE AAN ANDRÉE BONHOMME

De Maastrichtse Andrée Bonhomme (1905 – 1982) was niet alleen een begaafd componiste, maar ook concertpianiste en muziekdocente. Een zeldzaamheid voor een vrouw in de eerste helft van de vorige eeuw. Zowel Stichting Limburgse Componisten als Stichting Maastrichtse Componisten wil Andrée Bonhomme in haar veertigste sterfjaar gedenken en eren middels een concert.

Andrée Bonhomme is in Maastricht opgeleid door de beroemde dirigent Henri Hermans en heeft later in Parijs gestudeerd. Henri stimuleerde en beschermde haar, en promootte haar werk door het met zijn jaastrichts Stedelijk Orkest uit te voeren. Andrée’s muziek is gelardeerd met de kleurrijke Franse impressionistische stijl. Haar weigering om tijdens de Tweede Wereldoorlog ook maar enige concessie te doen aan het naziregime geeft blijk van haar sterke persoonlijkheid. Na het overlijden van Henri is ze les gaan geven en is altijd blijven componeren. Haar gevleugelde uitspraak was: Si tu veux être libre et fort, travaille!

We praten over Andrée Bonhomme met Margriet Ehlen en Mathieu Vermeulen, respectievelijk van Stichting Limburgse en Stichting Maastrichtse Componisten.

“Er lag al een tijdje een plan voor samenwerking tussen beide stichtingen en het concert ter ere van Andrée Bonhomme is ons eerste gezamenlijke project,” licht Mathieu Vermeulen, productieleider van het concert toe. “Het concertprogramma is een samenstelling uit werken van Bonhomme. Tien componisten van Stichting Limburgse Componisten (SLC) hebben miniaturen van drie minuten gecomponeerd, geïnspireerd op of gerelateerd aan haar muziek of aan de persoon Andrée Bonhomme. Elke componist deed dat in zijn of haar eigen stijl. Tevens wordt er gedurende veertig minuten zang en muziek op piano, viool, cello en strijkkwartet van haar zelf ten gehore gebracht. Een gevarieerd programma dus.” “De presentatie wordt verzorgd door iemand die door kledij en make-up zal lijken op Andrée,” vult Margriet aan. “Zo wordt het plaatje compleet en zal het een heel persoonlijke hommage worden.”

In Stichting Maastrichtse Componisten (SMC) zitten geen componisten, maar mensen die allemaal vanuit een andere invalshoek vinden dat het rijke muzikale Maastrichtse erfgoed vanaf de middeleeuwen tot heden hoog gehouden moet worden. De componisten uit SLC zoeken de samenwerking met SMC zodat de muziek daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Het project Andrée Bonhomme is geïnitieerd door Ton Harmes, directeur van Boekhandel Dominicanen en neef van Andrée. Doel is om het erfgoed van Andrée Bonhomme te promoten zodat haar muziek toegankelijk en uitvoerbaar wordt. De samenwerking tussen beide stichtingen realiseert dit.

Margriet Ehlen is zelf componist en één van de vijf stichters van SLC. “Muziek schrijven is eenzaam, je doet het alleen en er is vaak geen oor voor het resultaat,” vertelt ze. “Door het oprichten van SLC werden we eindelijk gezien en kunnen we onze werken uitvoeren, bijvoorbeeld bij de Wahlwiller Passie en Tour de Carillon. Regelmatig geven we concerten in de Kopermolen in Vaals, Boekhandel Dominicanen, de Sint Jan en bij Schunck in Heerlen. Dan voel je de verbondenheid en iedereen wordt gerespecteerd om zijn eigen stijl. Het project Bonhomme voelt als een omhelzing. Wij houden haar werk vast en sluiten erbij aan. Zelf heb ik er ook voor geschreven. Het is de basis van onze samenwerking: het erfgoed en de muziek etaleren en verbinding scheppen tussen componist en publiek.”

Margriet en Mathieu zijn enthousiast en voelen zich duidelijk verbonden met Andrée Bonhomme. Het lijkt me de hoogste tijd om nader kennis te maken met het erfgoed van deze grande dame!

DE CONCERTEN VINDEN PLAATS OP:

  • vrijdag 25 november ’22 om 20 uur
    in Heerlen, op een nader te bepalen locatie
  • zaterdag 26 november ’22 om 20 uur in de Sint Janskerk te Maastricht.