Het eerste Maastrichts Coronaboek
Het eerste Maastrichts Coronaboek.
We zijn vanmiddag te gast in de Cellebroederskapel aan de Brusselsestraat in Maastricht en praten met John Eijssen, uitbater van deze kapel. John heeft het initiatief genomen om een boek te maken met verhalen uit de Coronatijd. Inmiddels is het al veel meer dan een initiatief en wordt de realisering hiervan gedragen door een professionele werkgroep. Er is een website, (www.coronainmaastricht.nl) een speciaal e-mailadres (info@coronainmaastricht.nl) en verschillende media hebben al aandacht geschonken aan ‘Het eerste Maastrichts Coronaboek’.
Hoe is dit idee geboren? “Ik ken en spreek heel veel mensen en luister naar hun verhalen. Iedereen heeft wel iets ellendigs meegemaakt in deze Coronatijd. Op gebied van gezondheid of werk, het niet mogen bezoeken van familie, heel divers allemaal. Op een avond vroeg ik aan mijn zoon hoe hij zich voelde in deze tijd. Hij antwoordde dat het voor hem wel prima was, hij draaide veel uren in de supermarkt en omdat hij nergens heen mocht, kon hij flink sparen. Toen realiseerde ik me dat er dus ook positieve kanten aan deze tijd zitten. En dat bracht me op het idee om al die verschillende belevenissen te gaan verzamelen,” aldus John Eijssen.
GESCHIEDENIS VASTLEGGEN EN EMOTIES DELEN
Met het boek wil John een stuk Maastrichtse geschiedenis vastleggen in al zijn facetten. Het moet een bundel worden met heel diverse verhalen van mensen uit alle lagen van de maatschappij. Een ander doel is om mensen in de gelegenheid te stellen te praten, hun emoties kwijt te kunnen. “Die arm om je heen of even knuffelen mag niet, maar om toch steun te kunnen bieden, mogen mensen bij mij hun verhaal doen. Mensen vertellen graag over ingrijpende gebeurtenissen, zo zitten we in elkaar. Sommige mensen willen juist hun positieve ervaring delen en zo heeft iedereen een reden om zijn of haar beleving naar buiten te brengen,” vertelt John. “Maar in mijn eentje kan ik geen boek maken en zocht samenwerking met mensen die elkaar versterken en er samen de schouders onder zouden zetten. Ik heb wat telefoontjes gepleegd en in een mum van tijd hadden we een werkgroep vol expertise en het idee kreeg vorm.”
JOUW VERHAAL WORDT ONS VERHAAL
John krijgt louter enthousiaste reacties. Hij heeft al een aantal verhalen binnen en er zijn er nog heel wat toegezegd. “Het resultaat is nog niet tastbaar maar wel zichtbaar. We zijn op de goede weg! Nu wil ik gaan onderzoeken onder welke noemer elk verhaal valt: geloof, gezondheid, vrije tijd, ondernemerschap of iets anders. Ik wil het boek graag overzichtelijk houden maar dat geldt ook voor de website: er moet een zoekfunctie komen zodat mensen niet door vijfhonderd verhalen heen hoeven te scrollen voor ze gevonden hebben wat ze zoeken. En ik zou het mooi vinden als een bepaalde gebeurtenis die door mensen anders is beleefd, ook door verschillende mensen wordt beschreven. Zo voelt de rust voor sommigen weldadig aan, maar voor de ondernemer is het vreselijk. Zulke verhalen hoop ik ook te ontvangen.”