HAROLD CANISIUS

Je zal maar een dagelijkse baan hebben, maar ook elke dag DRIE UUR RADIO willen maken. Het lijkt onwaarschijnlijk te combineren en vooral lastig om vol te houden. Toch lukt het HAROLD CANISIUS al de nodige jaren.

Sinds 2005 is Harold Canisius verbonden aan RTV Maastricht. Niet alleen plant hij de muziek in voor de uren dat er geen programma staat geprogrammeerd op het radiokanaal. Ook presenteert hij een dagelijks programma bij de stadsomroep. Nu is dat Canisius tussen je Oren, van 12.00 tot 15.00 uur, een muzikaal en informatief programma. Voorheen was hij presentator van Aan de Lopende Band. “Het is een verslaving voor me. De muziek en alles wat eromheen hangt, maken dit voor mij erg leuk.” De leuke reacties die Harold krijgt, motiveren hem ook. “Daar doe je het voor. Soms vraag ik me wel eens af of ik een bepaalde oude plaat wel moet draaien. Dan doe ik dat toch en krijg ik later van een luisteraar de vraag hoe ik aan die plaat kom en dat ze blij was deze weer eens gehoord te hebben.”

LOOPBAAN OP DE RADIO
Harold is sinds zijn tienerjaren al in de weer met radio. Hij begon ooit met een illegale radiozender, die hij samen met wat anderen had opgezet. Uiteindelijk kwam Harold terecht bij meerdere al bestaande radiostations. “Het werd zelfs zo gek dat ik op een gegeven moment drie programma’s had. ’s Morgens bij RTV Maastricht, ’s middags bij Zuid FM in Eijsden en in het weekend nog iets bij Radio Mergelland. Mijn vrouw vroeg me toen of ik ook nog bereid was een keer naar huis te komen.” Een begrijpelijke reactie, zo geeft Harold toe, die sindsdien alleen voor de stadsomroep in Maastricht nog actief is.

COMBINEREN
Maar er moet ook brood op de plank komen. Harold werkt bij Enexis. “Ik zit bij bedrijfsvoering. Bij ons komen alle storingen binnen.” Ondanks die dagelijkse baan, lukt het hem toch ook elke dag drie uur radio te maken. Hoe doet hij dat? “Ik neem voicetracks thuis op en die plaats ik dan in het systeem.” Veel tijdswinst ten opzichte van een live-uitzending levert hem dit niet op. “Voor een drie uur durende uitzending ben je ook ongeveer drie uur bezig. Ik hoef de liedjes weliswaar niet helemaal te luisteren, wat ik dan ook wel weer jammer vind, maar met voorproduceren erbij kom je toch wel opdrie uur per uitzending uit.” Die voicetracks zijn vaak al op een andere dag opgenomen. Maar dan ben je niet echt actueel. “Daarom neem ik, als er leuke nieuwtjes zijn op de dag zelf, snel een voicetrack op met dit nieuws en die plaats ik dan tussen de muziek en de andere voicetracks die al klaarstonden. Laten luisteraars tijdens de uitzending weten nog een bepaald liedje te willen horen? Voor die mensen plaats ik dan ook nog, snel voordat ik naar mijn werk ga, een liedje in het systeem.”

LIVE
En daar zit nog een grote wens van Harold. “Ik zou het programma graag live doen. Dan kan ik ook luisteraars of gasten direct bij de uitzending betrekken. Maar dat is helaas niet mogelijk. Ik denk niet dat mijn baas akkoord gaat als ik dat voorstel”, lacht Harold. Hoewel dat voorlopig niet verandert, blijft Harold volharden. “Het is een hobby, maar wel een verplichte hobby. Bij een vereniging kun je nog wel eens zeggen dat je een keer overslaat. Als ik dat hier doe, is er geen radioprogramma op zender.” En gedreven door die passie heeft Harold vaker vrij van zijn eigen werk dan dat hij vakantie neemt van zijn radioshow. Slechts drie tot vier weken in het jaar neemt Harold vakantie van zijn Canisius tussen je Oren.