Hairstudio Rian

In de kapsalon van Rian Kerstges, ‘Hairstudio Rian’ kan iedereen terecht voor de gewenste behandeling op gebied van hairstyling en verzorging. Kwaliteit maar ook sfeer is voor haar erg belangrijk. Naast behandelingen kunt u bij Hairstudio Rian tevens terecht voor haarproducten, tools, make-up, accessoires en meer.

Als je dan begin maart 2020 door de Corona-pandemie noodgedwongen je zaak moet sluiten doet dat zeer. “Het was heel verwarrend,” vertelt Rian. “Sommige kapsalons bleven nog open, anderen hadden de deuren al dicht. Niemand in de kappersbranche wist aanvankelijk wat het beste was. De klanten bleven gewoon komen en toen we verplicht dicht moesten, was dat heel verdrietig. Je hebt jaren lang alles voor je zaak over gehad, en dan beland je in een situatie waarvan niemand weet hoe die zal aflopen. Een akelige situatie voor mij en mijn rechterhand Ellis Borsboom.”

MOEILIJKHEDEN VOOR GRENSARBEIDERS

Rian woont in België maar haar zaak staat in Maastricht. Zij behoort tot de groep kleine ondernemers die vreselijk veel moeite heeft moeten doen om financiële steun van de overheid te krijgen. Ze werd van het kastje naar de muur gestuurd als ze met de gemeente belde maar ook via internet kreeg ze onvoldoende informatie. Rian had het geluk dat haar vriend, ook zelfstandig ondernemer, gewoon door kon werken. Maar het is natuurlijk enorm scheef dat zij niets kreeg. De enige mogelijkheid was het aanvragen van een lening. “Ik kan best goed dingen naast me neerleggen, maar dit was echt niet leuk. Ik werd steeds blij gemaakt met een dode mus,” aldus Rian. “Ik heb Ellis in dienst, de kosten liepen gewoon door, dus mijn buffer ging er aan.”

TOT RUST KOMEN

Toch brachten die zeven weken dicht ook iets positiefs. “Ik heb altijd vijftig uur gewerkt,” zegt Rian, “altijd bezig en altijd op de klok aan het letten. Als ik niet werkte, was ik op vakantie. Dat viel nu weg, ik was thuis en kwam tot rust.” Rian heeft in die weken noodpakketjes met haarverf gemaakt voor de vaste klanten, compleet met instructiefilmpje. “Het was erg fijn om op deze manier toch iets voor mijn klanten te kunnen betekenen. Ik heb niemand thuis geknipt, ik wilde de regels niet overtreden en het zou niet professioneel maar ook niet veilig zijn geweest. Uiteindelijk zijn de weken wel omgevlogen, dat had ik niet gedacht.”

WEER OPEN

“De eerste twee weken dat we weer open waren, heb ik heel veel uren gedraaid, ik wilde iedereen bedienen,” vertelt Rian. “Daarna ben ik toch wat gaan minderen, zoals ik me had voorgenomen. Gelukkig zijn al onze klanten teruggekomen, we hebben zelfs zoveel nieuwe klanten dat we nu een klantenstop hebben moet inlassen.” En stel je voor dat er een tweede Corona-piek zou komen? “Laten we dat niet hopen,” reageert Rian, “dan zou ik niet meer sluiten want dat overleeft mijn zaak niet!”