Gruuts

Op donderdag 2 september organiseren RTV Maastricht en het Elisabeth Strouven Fonds ‘GRUUTS – Geer höb us aon ’t hart gelege’. Met dit evenement bedanken beide partijen, namens de inwoners van Maastricht, zorgmedewerkers voor hun inzet en betrokkenheid tijdens de coronapandemie.

Duizend zorgmedewerkers -verdeeld over het Maastricht UMC+, Envida en Sevagram Maastricht – zijn uitgenodigd de avond fysiek bij te wonen. Zij krijgen een programma voorgeschoteld waarin live-muziek wordt afgewisseld met verhalen over de afgelopen anderhalf jaar. Guido van den Broek, bestuurder van het Elisabeth Strouven Fonds, over de motivatie achter dit initiatief: “Als je terugkijkt op de afgelopen anderhalf jaar, heeft corona een enorme impact gehad op onze samenleving. Als fonds vonden we dat wij, vanwege onze betrokkenheid bij die samenleving, daarbij stil moesten staan. Enerzijds inhoudelijk, door via persoonlijke verhalen terug te blikken en met boodschappen uit de samenleving te komen en anderzijds het vermaak te bieden; lokale, regionale en landelijke artiesten zullen optreden.” Onder meer de zangers Batteraof en George Baker, accordeonist Dominique Paats en de Oxygen Academy of Dance maken die avond hun opwachting. “We zijn nog in onderhandeling met een nationaal bekende artiest”, verklapt François Lenaerts, directeur van RTV Maastricht. De presentatie is in handen van entertainer Eric Jaspers. 

TROTS 

Met het Maastrichtse woord voor trots, ‘gruuts’, laten de organiserende partijen hun waardering blijken voor de zorgmedewerkers, die zich het apelazerus hebben gewerkt in een tijd waarin een groot beroep werd gedaan op de zorg. “De ondertitel ‘Geer höb us aon ’t hart gelege’ is een verwijzing naar de eerste regel van het Maastrichtse volkslied. Dit keer is deze tekst gericht op de mensen uit de zorg, die in de vuurlinie hebben gestaan tijdens de pandemie en onze gasten zijn die avond. Maar met deze tekst gedenken we ook de mensen die helaas zijn overleden door corona”, aldus Van den Broek. 

BRUIS 

Het evenement wordt donderdagavond 2 september gehouden op het buitenterrein van de Muziekgieterij. Er wordt gebruikgemaakt van de faciliteiten van Bruis, het festival dat de drie dagen daarna plaatsvindt. “Als toch al alles opstaat, kunnen we er net zo goed gebruik van maken”, aldus François Lenaerts, directeur van RTV Maastricht. “We hebben een mooie deal gesloten met de Muziekgieterij.” Omdat RTV Maastricht via radio, televisie, website en app live verslag doet van het evenement, kan iedereen in Maastricht zich ‘gruuts’ voelen die avond. “Het is een evenement waar heel Maastricht van mee kan genieten. Dus ook alle mensen uit de zorg die er niet fysiek bij kunnen zijn”, aldus Lenaerts. Aanvang van GRUUTS is 20.00 uur.