Fons Dejong

Van 16 t/m 18 september vindt de 40STE EDITIE plaats van KUNSTENFESTIVAL MUSICA SACRA, met als thema Exodus. Vanaf 2001 is FONS DEJONG als projectleider bij het festival betrokken. Na 21 jaar draagt hij na deze jubileumeditie het stokje over aan zijn opvolger, wiens naam begin september bekend wordt gemaakt. Een mooi moment om stil te staan bij het festival maar vooral bij Fons, een bevlogen man, aan wie het festival veel te danken heeft.

Fons: “In 1999 schreef ik gratis de eerste subsidieaanvraag voor toetreding van Musica Sacra tot het kunstenplan op voorwaarde dat ik betrokken zou raken bij het festival als de aanvraag zou lukken. Destijds werkte ik al als jeugdtheaterprogrammeur voor Theater aan het Vrijthof. Later nam ik ook de muziek-en dansprogrammering voor mijn rekening.”

Toen we Fons vroegen naar de werkzaamheden van een projectleider verwees hij gekscherend naar de vacaturetekst van zijn functie. Oftewel, te veel taken om op te noemen! Kernwoorden waar het om draait zijn echter: geld, inhoud en uitvoering.

Kunstenfestival Musica Sacra heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld. Fons blikt terug: “Behalve dat het programma in volume is uitgebreid, is ook de diversiteit aan genres en dus publiek vergroot: dans, film, (jeugd)theater, educatie, lezingen en beeldende kunst. Ook het muziekgenre zijn we breder en diverser gaan programmeren. Bovendien is de relatie tussen het jaarlijkse thema en de inhoud van het programma steeds scherper geworden waarbij we onverminderd inzetten op exceptionele kwaliteit.”

KROON OP HET WERK
Een van de hoogtepunten in Dejongs carrière was de voorstelling In Memoriam (2005): “Passend binnen het thema Engelen en Duivels maakte Hanneke Paauwe een werk over hoe we omgaan met de dood van een kind. De première vond plaats op het monumentale kerkhof in Maastricht, tussen de engelengraven (graven van jong overleden kinderen die in de katholieke traditie meteen als engel naar de hemel gaan). Heel ontroerend! Al vanaf mijn 16de kom ik op deze schitterende begraafplaats. Hanneke schreef de tekst op basis van interviews met ouders van overleden kinderen en samen zochten we de acteurs uit. Ze speelden fantastisch, in het donker tussen de kindergraven, sober verlicht met olielampjes. Zelfs Hart van Nederland was erbij! Na Musica Sacra is het werk vertaald en sindsdien elke zomer op plekken in binnen- en buitenland uitgevoerd. Nu, 17 jaar later, staat In Memoriam nog steeds op het repertoire van Hanneke en wordt het werk op 2 en 3 september opnieuw in Hasselt gespeeld. Heel bijzonder en uitzonderlijk dat Musica Sacra dit langlopende project mede tot stand heeft gebracht,” geeft Fons aan, “maar de echte kroon op het werk is natuurlijk dat we er, met dank aan ons trouwe bestuur, samen met de programmacommissie, marketing en ons productieteam al veertig jaar in slagen om een rijk festival neer te zetten waar een groot publiek gretig gebruik van maakt.”

FREQUENT CONTACT MET PUBLIEK EN COLLEGA’S
Waarom stoppen met Musica Sacra? Fons licht toe: “In het zicht van de haven die pensioen heet, kreeg ik de kans om minder te gaan werken Ik kies ervoor om mijn werk als projectleider van het festival over te dragen. Jammer van één kant want het werken met de programmacommissie is echt fantastisch. Gelukkig hebben we een hele goede opvolger gevonden die in dit warme bad terecht komt. In alle vertrouwen draag ik het stokje over. Dat moest toch een keer gaan gebeuren. En vers bloed zal zeker ook een nieuw elan aan het festival geven. Aan de andere kant ben ik blij dat ik verlost ben van het schrijven van subsidieaanvragen met alle verplichtingen van dien. Merkwaardig fenomeen: hoe meer ervaring ik heb, hoe onzekerder ik word en hoe zwaarder de opdracht weegt. Het geld is echter hard nodig want het ambitieniveau van de programmacommissie is zeer hoog. Na de komende editie blijf ik wel werkzaam als dans- en muziekprogrammeur bij Theater aan het Vrijthof. Voor mij is het frequente contact met collega’s en publiek de belangrijkste reden om hiervoor te kiezen.”

DOMPEL JE ONDER EN GENIET
Met zijn laatste editie in het vooruitzicht zou Fons het liefst overal bij aanwezig willen zijn, maar dat is onmogelijk. Enthousiast vertelt Dejong waar hij naar uitkijkt: “Het is echt fantastisch wat je mee kunt maken, bijvoorbeeld het filmprogramma in Lumière in Maastricht en De Domijnen in Sittard. Er zijn een paar films die ik graag zou zien: The Suspended Step of the Stork, Human Flow en Latcho Drom. En natuurlijk wil ik de Internationale Fotojournalisten Tentoonstelling zien, evenals de autobiografische voorstellingen van Abishek Thapar, Gerrie Abels en Roshanak Morrowatian. In de prachtige Keizerzaal ga ik zeker genieten van een concert van twee sopranen a capella: Elisabeth Hetherington en Lotte Betts-Dean. Ik vind het echt een geweldig programma en het is lastig om keuzes te maken,” zo vervolgt hij, “want ik wil ook trompettist Marco Blaauw horen, evenals de pianist Jascha Nemtsov. Stile Antico en Huelgas ensemble, daar moet je gewoon naartoe omdat het zo ongelofelijk goed is. En natuurlijk wordt Música Temprana een feest! Concerten die zeker mijn nieuwsgierigheid prikkelen zijn Het Gouden Kalf, de composities van studenten van het Koninklijk Conservatorium in het Bonnefantenmuseum en het minimal music programma van studenten van het Conservatorium Maastricht in Hasselt.”

Fons sluit af met een tip voor het publiek:
“Dompel je onder in de rijkdom van Musica Sacra en geniet. Heel graag tot in september.”

Meer informatie:
www.musicasacramaastricht.nl

TEKST Hetty van Dongen FOTO’S Peter van Hooren, Luc Hommes