Etnisch chic in het hart van Wyck

In het hart van Wyck opent een bijzondere woonwinkel de deuren. Sadhu Home & Food biedt unieke, etnische meubels en woonaccessoires in een huiselijke setting. Trotse eigenaren Jess en Ken van Loo vertellen over hun liefde voor Wyck en durven dromen in uitdagende tijden. 

Het stadsdeel doet met zijn kinderkopjes en eeuwenoude gevels denken aan de mooiste delen van Montmartre. Wyck ontpopte zich de laatste jaren tot een walhalla voor de levensgenieter, waar delicatessenzaken, kunstgalerijen en boetiekjes elkaar afwisselen. Hier smaken de macarons nóg beter dan ze eruitzien en kan de vintage kleding wedijveren met de mooiste couture. Wyck barst van de ondernemers die met hart en ziel hun zaak leiden. Niet vreemd dus dat ondernemers Jess en Ken van Loo er nooit meer weg willen. 

Ondernemerslef 

De twee zijn zeker geen onbekenden in de wijk. Jess runde acht jaar lang de Zenza winkel op nummer 70 in de Rechtstraat. De prachtig bewerkte lampen in de etalage lokten het winkelpubliek naar binnen. Toen Zenza met de winkel in Maastricht besloot te stoppen, zagen Jess en Ken een kans. “Eigenlijk was het altijd onze droom om een eigen zaak te openen met authentieke producten. Een zaak waar het gaat om persoonlijke aandacht en je wordt begroet zodra je over de drempel stapt. Wyck is daarvoor de perfecte omgeving. Het is ontzettend goed bereikbaar en trekt een heel divers winkelpubliek, maar toch voelt het als een oase in een drukke stad. Het is net een dorp waar iedereen elkaar gedag zegt als de winkeliers hun stoepje aanvegen. Hier wordt nog geflaneerd en mensen komen om te genieten. Halen een kop koffie hier, en een lunch daar. En met al die kleine zaakjes is het echt een hotspot voor levensgenieters geworden.” Jess en haar echtgenoot Ken trokken de stoute schoenen aan en besloten middenin de corona crisis de leegstaande winkel te renoveren en hun eigen stempel erop te drukken. Een uitdaging? Absoluut. Maar voor een goed idee en ondernemers met lef, zijn er altijd mogelijkheden. 

Achter de mooiste etalage 

Het stel heeft de afgelopen maanden keihard gewerkt en het resultaat mag er zijn. Achter misschien wel de mooiste etalage van Maastricht omarmt het knusse interieur de bezoeker. De sfeer is etnisch chic met handgemaakte accessoires en lampen. Zithoekjes nodigen uit om tot rust te komen en alles eens goed te bekijken. “En dat is precies de bedoeling”, lacht Jess “Ik wil dat mensen zich thuis voelen. In de toekomst kunt u hier ook terecht voor een heerlijke kop koffie of thee met wat lekkers erbij.” Bij Sadhu is over elk detail nagedacht. “We houden niet van dertien in een dozijn, maar zoeken authenticiteit. Ik weet ondertussen wat het publiek zoekt en de ambachtelijk gemaakte lampen van Zenza zijn hier nog steeds te vinden. Maar ook andere mooie labels krijgen de ruimte.” 

Traceerbaar 

Wie duurzame meubelen en mooie sfeerartikelen zoekt voor thuis of als cadeau, spullen met een verhaal, is hier aan het juiste adres. Jess weet precies waar alles vandaan komt en vertelt er graag over. “Kijk eens naar die prachtige vlammen in het hout”, vertelt ze als haar hand over het tafelblad gaat. Dat is typisch voor mangohout. Vroeger werd het dan geschilderd, nu mogen die kleurschakeringen juist gezien worden. En het is niet alleen mooi, het is ook duurzaam. Mangobomen dragen een bepaald aantal jaren vrucht en worden dan gekapt. Door het hout te gebruiken voor meubels krijgt het een tweede leven bij iemand thuis. En zo heeft alles hier zijn eigen verhaal. We kunnen niet wachten om die verhalen te delen.”