Ergo Zuid

Al meer dan een jaar is de wereld in de ban van corona. Een van de maatregelen om de pandemie te bestrijden, is de oproep om zo veel mogelijk thuis te werken. De gevolgen daarvan merkt Babs Strik- van der Linden, ergotherapeut en eigenaar van Ergo Zuyd, dagelijks in haar praktijk. “We zien nu veel werkgerelateerde klachten, zoals nek-, pols- en handklachten. De oorzaak: een verkeerde houding. Niet zo gek als je bedenkt dat veel mensen voor hun werk op een eenvoudige stoel aan de keukentafel zitten. Een fysiotherapeut kan de gevolgen van een verkeerde houding behandelen. Als ergotherapeut kijken we naar de mogelijke oorzaken van de klachten. Vaak kun je al met simpele hulpmiddelen of werkplekaanpassingen een betere zithouding creëren. En hoe beter je zit, hoe productiever je bent.”

Wat veel mensen niet weten, is dat de werkgever verplicht is om te zorgen voor een goede werkomgeving. “Bedrijven hebben er baat bij dat hun werknemers gezond blijven”, meent Babs. “Ergotherapie kan klachten voorkomen of, eventueel in combinatie met fysiotherapie, verhelpen. En het mooie is, dat je er gewoon voor verzekerd bent.”

Om een goed beeld te krijgen van de problematiek, gaat de ergotherapeut bij individuele klachten op huisbezoek bij de cliënt. “Dat doen we, omdat de behandeling altijd gericht is op het behouden of vergroten van de zelfredzaamheid”, legt Babs uit. “Variërend van jezelf kunnen aankleden tot het uitvoeren van een hobby. Samen met de patiënt gaan we op zoek naar wat hij of zij belangrijk vindt om te kunnen doen. Zo vertelde een mevrouw dat ze graag haar vriendin wilde bezoeken. Die gedachte motiveerde haar om te leren met een rollator te lopen.”

Een behandeltraject begint met trainen en oefenen. Als het nodig is, kunnen hulpmiddelen worden ingezet. En tenslotte wordt de omgeving van de cliënt onder de loep genomen. Babs geeft nog een voorbeeld: “Oudere mensen vallen vaker, soms met grote gevolgen. Bij ons valpreventieteam krijgen ze fysio- en ergotherapie. De ergotherapeut doet dan ook een veiligheidscheck thuis om te zien of iemand op een veilige manier uit bed of uit de douche kan stappen.”

Babs Strik begon als ergotherapeut in loondienst, maar zegde in 2008 – zwanger van haar tweede kind – haar vaste baan op. “Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Intussen had ik met mijn man, fysiotherapeut Willem Strik, al het therapeutisch centrum ouderenzorg Strik en Van der Linden opgericht. Toen Willem na een fusie verder ging als Fysio Zuyd, bleef ik aan de slag als zelfstandig eerstelijns ergotherapeut. De kracht van het partnerschap van Fysio Zuyd en Ergo Zuyd is dat we multidisciplinair samenwerken: de fysiotherapeut zorgt dat je spieren sterker worden, zodat de lichamelijke klachten verminderen; de ergotherapeut betrekt daarbij hoe iemand in zijn dagelijkse omgeving optimaal kan functioneren.”

De afgelopen jaren is Ergo Zuyd gegroeid, zowel in het aantal locaties als wat betreft behandelingen. Zo heeft een van de medewerkers zich toegelegd op kinderergotherapie en is de nieuwe vestiging, die begin mei opent, vooral gericht op handtherapie. “Vanwege corona bieden we nu ook digitale therapie en telefonische consulten”, zegt Babs. “Als ondernemer moet je immers in staat zijn om je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Maar daarnaast vind ik het belangrijk om een eigen identiteit te behouden en een goede werkgever te zijn. Mijn medewerkers mogen hun werktijden flexibel indelen, zodat ze hun werk kunnen afstemmen op hun privéleven. Zelf kon ik dat vroeger niet. Het is soms wel spannend, want het betekent voor een deel de controle loslaten. Maar dat vertrouwen geef ik mijn team graag.