De vaste gezichten van achter de camera van RTV Maastricht

De vaste gezichten van achter de camera van RTV Maastricht.

Maandelijks krijgt City Magazine een kijkje in de keuken bij RTV Maastricht. Alle facetten van dit mediabedrijf komen aan het licht, want de stadsomroep presenteert zich met haar programma’s op diverse kanalen: radio, televisie, internet, Facebook en Instagram. Tevens komen de mensen achter de programma’s aan het woord: de medewerkers en niet te vergeten, de vrijwilligers. 

Zo’n tien jaar al vormen ze met elkaar de beeldredactie van RTV Maastricht. Igor Heemels en Ronald van den Hoven komen dan wel zelf nooit in beeld op televisie, maar zijn toch de vaste gezichten van achter de camera’s van de omroep. En in die samenwerking vullen de twee elkaar, door verschillende achtergronden, perfect aan. 

Zo is Ronald van den Hoven, overigens normaliter de fotograaf bij het RTV Maastricht-artikel in dit magazine, opgeleid aan de Kunstacademie. Compagnon Igor Heemels daarentegen volgde de opleiding ‘Camera, techniek en editing’. “Ronald is van ons twee het sterkst in het totaalplaatje, omdat hij door zijn achtergrond heel beeldend is ingesteld. Ik ben daarnaast dan weer heel technisch ingesteld. Op die vlakken vullen we elkaar al vanaf moment één in onze samenwerking aan”, vertelt Igor. 

Herinneringen 

Met allebei een decennium RTV Maastricht op hun cv hebben de heren al het nodige binnen de omroep meegemaakt. “Wat onze omroep wel tekent, is dat we ondanks de omstandigheden altijd leveren”, vertelt Igor. “Toen we met de redactie nog vanuit Caberg werkten, kregen we zo nu en dan wel eens te maken met een inbraak of diefstal. Ik kan me nog een ochtend herinneren dat we daar een keer mee geconfronteerd werden. Zo goed als alle nieuwe apparatuur was gestolen. Maar we moesten toch die dag produceren. We hebben toen een oude krakkemikkige computer van stal gehaald en zijn toch nieuws gaan maken. En die gebeurtenis staat wel symbool voor onze instelling bij RTV Maastricht.” Ronald denkt aan een recentere gebeurtenis wanneer hij naar een bijzondere herinnering wordt gevraagd. “Ik kan ontzettend genieten van het alledaagse, van de gewone Maastrichtenaar. Toen we laatst een aflevering van ‘Wie is ‘t in…?’ opnamen in Malberg kwam er een man op een fiets voorbij die zijn verhaal aan ons begon te vertellen. Hij had zijn vrouw verloren en was daar enorm openhartig over. Ik vind het heel bijzonder om zo mensen te ontmoeten en deze kwetsbaarheid vast te leggen. Als ik dat mooi in beeld kan brengen, kan mijn dag niet meer stuk.” 

Stagiaires 

RTV Maastricht is een erkend leerbedrijf en werkt regelmatig met stagiaires. Vooral stages bij de beeldredactie zijn erg populair. Ronald vindt dat nieuwe talenten een stage bij RTV Maastricht niet moeten onderschatten. “Het is toch wel een ambacht. Je werkt met een apparaat en daarbij zijn er dingen die je moet weten. Ik vergelijk het vaak met autorijden. Op een gegeven moment ben je niet meer bezig met hoe het apparaat werkt, want dat weet je dan wel. Dan ga je juist nadenken over hoe je het beeld op kunt leuken.” Desondanks onderstrepen de heren van de beeldredactie het belang van stagiaires voor de omroep. “Stagiaires krijgen hier de kans om een deel van hun netwerk op te bouwen. En voor ons zijn ze een fijne aanvulling. Goede stagiaires kunnen uiteindelijk zelf programma’s bij ons maken”, sluit Igor af.