De Ontmoeting

In onze nieuwe serie ‘de Ontmoeting’ praten we om de maand met een inwoner van Maastricht die op dat moment volop in de aandacht staat. Of volop aandacht verdient. Onze ontmoeting vindt altijd plaats bij Van Wijck, de gezellige zaak in Wyck – vlakbij Station Maastricht – waar het altijd prettig vertoeven is om iets te drinken of te eten, een krantje te lezen of juist lekker bij te praten. En bijpraten doen we in onze eerste Ontmoeting met centrummanager Paul ten Haaf.

Na twaalf jaar aan het roer te hebben gestaan van CENTRUMMANAGEMENT MAASTRICHT, vindt PAUL TEN HAAF het tijd worden voor wat meer balans en rust in zijn leven. “Vanaf het begin was het intensief, je bent er 24/7 mee bezig. Naast ‘werk’ doe je dit ook met je hart, anders red je het niet,” zegt Paul.

Toen ik als centrummanager begon, had ons land te maken met de gevolgen van de bankencrisis en was de start, economisch gezien, niet in een sterke periode. Vanaf 2016 ging het weer beter. Door de jaren heen zie je een golfbeweging van goede en slechte tijden, maar desondanks kan ik stellen dat we heel veel hebben kunnen realiseren in de afgelopen jaren,” vertelt een bevlogen Paul. “Mijn eerste zichtbare activiteit in Maastricht was de sfeerverlichting rond de feestdagen. Daar hebben we in 2010 samen met alle ondernemers groots mee uitgepakt. Die samenwerking is de kracht van Centrummanagement. In je eentje lukt het niet maar dankzij de welwillendheid van de ondernemers om samen op te trekken, én door een goede relatie met de gemeente Maastricht, hebben we veel bereikt. Denk onder andere aan de mogelijkheid om te kunnen winkelen op zondag, de verfraaiing van de Koestraat, Oeverwal/ Cörversplein en de evenementen die we zijn opgestart zoals Route de Soleil en Borrelnoten zomerconcerten. Wij hanteren vijf criteria waaraan we onze plannen en ideeën toetsen om tot een besluit te komen: Hebben we überhaupt een goed idee? Kunnen we er draagvlak voor krijgen? Is het het juiste moment? Niet onbelangrijk: krijgen we het financiële plaatje rond en tot slot: hebben we er zelf tijd voor? Als we één vinkje niet kunnen zetten, doen we het niet. Alleen aan het criterium ’tijd’ geven we te vaak toe, dan denken we dat gaat ons nog wel lukken.’ Niet altijd even verstandig want in feite zijn we ‘maar’ een kruidenierswinkeltje met een paar mensen, dus wat we aanpakken moet eigenlijk op alle vijf die pijlers leunen.”

IK KAN NIET TEGEN MACHTELOOSHEID
Zoveel enthousiasme en dan toch een punt erachter zetten? “Ja,” beaamt Paul. “Af en toe een moment inbouwen van reflectie heeft mij tot dit besluit gebracht. “Ik ben nu zevenenzestig jaar, sinds anderhalf jaar opa en COVID heeft ook een rol gespeeld. Ik heb dat als een heftige periode ervaren. We woonden in die tijd op het Volksplein en op zondag ga ik altijd fietsen. De stilte in de stad, ook toen ik tijdens de lockdown door het centrum fietste, ging me niet in de koude kleren zitten. Vooral omdat je er niets aan kunt doen en ik kan niet tegen machteloosheid. Voor ons als Centrummanagement waren veiligheidsmaatregelen treffen en de winkels en de horeca zoveel mogelijk faciliteren, het enige wat we konden doen. Rationeel lukte dat prima, ik deed de dingen die ik moest doen, maar emotioneel raakte me dat enorm. In die periode was alles erop gericht om de stad door de crisis heen te loodsen, wat we overigens deden met een niet eerder vertoonde eendracht tussen gemeente, ondernemers en bewoners. Maar ik bedacht me ook dat ik daarna mijn leven anders zou gaan inrichten, zou gaan zorgen voor meer balans. Ik stop zeker niet met alles. Stichting Cultura Mosae heb
ik in 2016 zelf opgericht en daar blijf ik actief voor. We hebben daar al fantastisch mooie dingen mee bereikt en er liggen nog kansen voor de stad om dit verder uit te bouwen. Kleine opdrachten die toegevoegde waarde creërenen die ik vooral leuk vind om te doen- neem ik nog aan en ik zal ook geregeld bij mijn zoon verblijven, die het fietsbedrijf Clips Mallorca Cycling heeft. We hebben daar een appartement en kunnen er straks regelmatig wat langer verblijven. Ik wil mijn dagen zinvol blijven invullen, maar wel met meer tijd voor mezelf en leuke dingen. Dat noem ik balans.”

SAMENWERKING IS IN DEZE STAD CRUCIAAL
Is er al iets bekend over jouw opvolging? “Ik heb altijd tegen de Raad van Toezicht gezegd dat ik een half jaar van tevoren zou aangeven als ik zou willen stoppen,” legt Paul uit. “Inmiddels loopt het proces van opvolging. Het toeval wil dat Richard Loomans, lang voorzitter van de stichting, net zijn tweede termijn als voorzitter had afgerond. We besloten om eerst voor een nieuwe voorzitter te zorgen, deze is inmiddels gevonden in de persoon van Theo Thuis. Nu is het tijd voor de nieuwe centrummanager. Voor het invullen van de vacature is een extern bureau ingeschakeld, met als inzet het besluit over de kandidatuur eind september te nemen. Met inachtneming van een opzegtermijn zou de nieuwe centrummanager in november kunnen beginnen. Ik stel me voor dat ik haar of hem nog een tijdje ‘bij de hand neem’, zodat het rond de jaarwisseling voor mij echt klaar is.”

TEKST Vivianne Rijnders FOTO’S Peter van Hooren