De ontmoeting deel 2

Na een jaar of wat kreeg ik veel vragen van mensen om me heen over voeding, gezondheid en afvallen. Deze groep groeide en daarmee het idee om mijn eigen bedrijfje hieromtrent te starten. Zo begon ik in 2010 thuis aan de
keukentafel als coach/gezondheidsexpert. Aanvankelijk deed ik dit naast mijn werk bij het MUMC+ maar toen de praktijk groter werd, heb ik daar afscheid genomen. Hoewel ik droomde over het begeleiden van topsporters haalde ik
veel voldoening uit het werken met ‘gewone’ mensen; mijn praktijk was een afspiegeling van de maatschappij. Nu, dertien jaar later is mijn bedrijf zodanig gegroeid dat ik een aantal medewerkers in dienst heb en cliënten op een wachtlijst moet zetten.”

EINDELIJK TOCH DIE TOPSPORTER!
Het liep niet allemaal vanzelf, de beginjaren kenden hoge pieken en diepe dalen. Naast het runnen van zijn praktijk kreeg Samefko regelmatig mooie opdrachten, zoals in 2015 vanuit het Maxima Medisch Centrum. In de zomer van
2016 werd hij benaderd door Peter Klosse, de smaakprofessor van de hotelschool, om assistent- professor te worden. Inmiddels was Samefko vader van een zoontje geworden.

Over zijn schrijverschap vertelt Samefko: “Ik ging eens trainen in de ‘Vondelgym’ van Arie Boomsma. Arie was geïnteresseerd in mijn werk en al snel ontstond er een vriendschap. Hij vroeg of ik op zijn website wilde bloggen over gezondheid in al zijn facetten. Dat was de aftrap van mijn schrijfcarrière. Naast mijn praktijk, mijn werk op de hotelschool en het schrijven begon ik ook een kleinschalige sportschool in Maastricht. Ik kreeg nog een zoontje en ging een dag extra werken op de hotelschool; een stukje vastigheid met een gezin is prettig. Maar ondanks alle mooie ervaringen op de hotelschool werd me eigenlijk mijn creatieve vrijheid ontnomen. In de zomer van 2018 ben ik er gestopt en mijn boek gaan schrijven. De columns die ik schreef voor Arie Boomsma waren opgepakt door een uitgeverij, met die mensen heb ik rond de tafel gezeten en in het voorjaar van 2019 werd mijn boek ‘De Dr. Ludidi vastenmethode’ gelanceerd. Het werd een bestseller. Toen appte Arie mij weer; een goede vriend van hem, een kickbokser met ervaring op gebied van vasten wilde met me praten. Het bleek Badr Hari te zijn. Eindelijk toch die topsporter! Badr’s prestaties waren tijdens de Ramadan niet op topniveau. Ik verzekerde hem dat ik ervoor kon zorgen dat dat niet meer zou gebeuren. Niet veel later vroeg Badr me hem te coachen voor het gevecht tegen Rico Verhoeven. Dat was een fantastische ervaring en Badr heeft laten zien hoe sterk hij was op dat moment. Een jaar later kreeg ik een berichtje van Freek Vonk, of ik hem ook wilde begeleiden. Ik deed de intake en inmiddels coach ik hem al jaren. Zo is het gaan rollen. Inmiddels coach ik heel wat topsporters en celebrities en ik leerde al vrij snel dat het ook ‘gewone’ mensen zijn. Mijn Vastenboek is in het Engels vertaald en ik heb een aantal online boeken voor specifieke doelgroepen gemaakt, waaronder, vanuit mijn vasten achtergrond, ‘Gezond door de Ramadan heen komen’, in drie talen.”

TEKST Vivianne Rijnders FOTO’S Peter van Hooren