de Oehoevallei

NATUURMONUMENTEN is sinds 1995 de trotse beheerder van natuurgebied Sint-Pietersberg. Sinds die tijd maakt de natuurorganisatie zich hard voor de biodiversiteit in het gebied. En dat betaalt zich uit. De Oehoevallei is één van de pareltjes in het natuurgebied. Het is het leefgebied van, zoals de naam al zegt, de grootste uil van Europa: DE OEHOE. Normaal kun je de groene vallei met haar kalkwanden alleen bezichtigen vanaf de bovengelegen Kiekoet. Maar nu heb jij de kans om samen met de boswachter van Natuurmonumenten een unieke wandeling door de ENCI-groeve te maken naar de Oehoevallei op de Sint-Pietersberg in Maastricht.

De boswachters van Natuurmonumenten vertellen je tijdens de excursie door de ENCI-groeve meer over de geschiedenis van het gebied, van miljoenen jaren geleden tot de meest recente ontwikkelingen in de groeve. Onderweg geniet je van het spectaculaire steeds veranderende groeve-landschap zoals het unieke kalkmoeras en kalkgrasland. En natuurlijk de grote plas in het midden van de groeve met het kraakheldere blauwe water. Maar het oogtepunt van deze excursie is de Oehoevallei. De oehoe is een top predator die, in dit natuurgebied, bovenaan de voedselketen staat. De boswachter vertelt je alles over deze imposante vogel. Zo leer je wat zijn technische snufjes zijn, maar ook dat deze stoere vogels een ware soap leven waar gtst jaloers op zou kunnen zijn. Wie weet mag jij zo gelukkig zijn om een oehoe in het wild te spotten!

EXCLUSIEVE ACTIVITEIT
Een groot deel van de ENCI-groeve is gesloten voor publiek. Alleen onder begeleiding van de boswachter is het mogelijk om dit gebied te bezoeken. De Oehoevallei is een gedeelte van de ENCI-groeve die vanwege de beschermde status slechts enkele weken per jaar toegankelijk is. Naast de oehoe leven natuurlijk nog meer dieren in de Oehoevallei. Wat te denken van een vos, een ijsvogeltje of de beschermde vroedmeesterpad! Ervaar nu met deze mogelijkheid de krachtige en rijke natuur en laat je verrassen over hoe deze haar plekje terugneemt na de invloeden van de mens.

RESERVEREN EN DEELNAME
De excursies naar de Oehoevallei zijn op 18, 19, 20, 25, 26, 27 augustus en 1, 2, 3 september. De excursies starten bij Chalet D’n Observant aan de Lage Kanaaldijk 117 te Maastricht om 10.00 uur en duren 3 uur. Graag een kwartier voor vertrek aanwezig zijn. De kosten bedragen € 14,- voor leden van Natuurmonumenten en € 20,00 voor niet-leden. Deelname is uitsluitend mogelijk na online aanmelding via www.nm.nl/oehoe-excursie. Neem voor vragen contact op met Bezoekerscentrum Zuid-Limburg: bel 043- 3115060 of mail naar bczuidlimburg@natuurmonumenten.nl.