De notaris

“Als we kijken naar de toekomst van ons vak,” steekt notaris THOMAS DE KLEIN van wal, “dan zien we dat het lastig is om nieuwe mensen voor ons bijzondere vak te vinden. Terwijl het zo belangrijk is dat die aanwas groeit.” Ligt het aan het stoffige imago dat er om ‘de notaris’ heen hangt? Grijzende heren in grijs pak, die achter een antiek bureau ingewikkelde taal prevelen? Hoogste tijd om dit totaal verkeerde beeld de wereld uit te helpen. Niet voor niets is kandidaat-notaris DEMI VESELI aangesloten bij ons gesprek. Mooi, fris en sprankelend en recent uit de collegebanken, alles behalve stoffig.

“Ongeveer tachtig procent van de studenten Notarieel Recht zijn vrouwen. Bij veel vrouwen zien we een andere ambitie waardoor de meeste bewust niet kiezen voor ondernemerschap of enkel parttime willen werken, zeker als er kinderen komen. Ons vak buigt maar langzaam mee in de moderne structuur; ons ondernemerschap verlangt vaak dat je je daar fulltime voor inzet. Voor ons kantoor is het geen probleem om parttime te werken maar bij de traditionele kantoren is dat vaak nog lastig met als gevolg dat mensen afhaken in het notariaat. Het is belangrijk mensen te vinden die passen bij je bedrijfscultuur. Daarom zijn we erg blij dat Demi bij ons haar carrière is gestart,” zegt Thomas.

DE TERM KANDIDAAT-NOTARIS VOELT NIET GOED
De vijfentwintigjarige Demi heeft haar studie Notarieel Recht, met als specialisatie Familierecht, twee maanden geleden succesvol afgerond. Ze had al een ‘bijbaan’ bij Noto Notarissen en is er nu werkzaam als kandidaat-notaris. Thomas licht toe: “Als mensen horen dat ze bij de kandidaat-notaris aan tafel zitten, vermoeden ze vaak dat dit een notaris in opleiding is. De term kandidaat-notaris voelt niet goed, alsof je ongekwalificeerd zou zijn. Echter, een kandidaat-notaris is volledig afgestudeerd en bezit alle relevante, actuele en noodzakelijke kennis. Binnen de beroepsorganisatie kan de kandidaat-notaris verder worden opgeleid en is dan na drie jaar, waarin ook de werkervaring meetelt, waarnemingsbevoegd. Dan krijg je echt de functie van notaris. Je kunt ook altijd kandidaat-notaris blijven, immers, het notarisschap is gekoppeld aan het ondernemerschap; als notaris heb je je eigen bedrijf. Als je dat niet wil, dan blijf je kandidaat-notaris. Er is wel een variant tussen gezet en dat is toegevoegd notaris. Binnen ons kantoor is dat Florentyna Petit. Zij is geen ondernemer maar wel notaris. Cliënten zeggen vaak dat ze liever met de notaris zelf willen praten, terwijl de kandidaat-notaris net zoveel weet. Demi weet op veel punten soms meer dan ik, vers uit de collegebanken dus uitstekend op de hoogte van de actuele informatie.”

“We hebben Demi in het diepe gegooid door haar gelijk met cliënten aan tafel te zetten. Ze heeft haar diploma, bezit de vaardigheden én de kwaliteiten om met mensen een gesprek te voeren en uit dat gesprek de relevante zaken te halen. Natuurlijk kan het gebeuren dat je iets niet precies weet, maar je weet nog altijd meer dan de mensen die bij je aan tafel zitten. En als het ingewikkeld is, geef je aan dat het een interessante kwestie is die we gaan uitzoeken. Daarmee help je cliënten nog meer. Het zit hem in de basisvaardigheden die je tijdens je opleiding leert, je eigen kwaliteiten en een stuk praktijkervaring. Het is best spannend maar het gaat haar uitstekend af.”

VAN ALLE MARKTEN THUIS
Demi is gespecialiseerd in familierecht. “Dat staat dichtbij de mensen en er komt vaak een stuk emotie bij kijken,” vertelt ze. “Bij veel belangrijke momenten in het leven is een notaris nodig en die momenten te mogen begeleiden vind ik erg leuk. Ik moet echter wel van alle markten thuis zijn om de nodige verbindingen te kunnen leggen. Stel dat iemand een testament wil laten vastleggen, dan kan het advies zijn dat er een BV moet komen. Of als iemand zijn woning wil overdragen aan de kinderen, gaat het ook over vastgoed. Mensen komen voor iets, maar gaan soms met iets heel iets anders de deur uit. Al die knooppunten in het leven komen hier aan tafel. Soms weten mensen niet hoe complex hun situatie is. Neem samengestelde gezinnen, dat is tegenwoordig bijna de basis. Iedere situatie is anders en dat zorgt vaak voor lastige gesprekken. Mensen hebben soms bepaalde verwachtingen of wensen die ze door de regelgeving niet kunnen realiseren. Dat zijn de mooie uitdagingen van ons vak, dat maakt het juist leuk. En nee, het is zeker niet saai!”

HET IS ONZE TAAK OM ERVOOR ZORGEN DAT MENSEN BEGRIJPEN WAT ZE TEKENEN
Thomas kan niet ontkennen dat het notarisjargon vaak ingewikkeld is. “Maar er zijn nou eenmaal bepalingen die we op die manier moeten opschrijven omdat dat fiscaal de afspraak is. De juridische tekst is om een bepaald doel te bereiken met juist die woorden, dat is ons gereedschap. Feitelijk maken wij iets om te realiseren dat het resultaat klopt. En het is onze taak om ervoor te zorgen dat mensen begrijpen wat ze tekenen. Persoonlijk houd ik ervan om een juridisch vlechtwerk met woorden te maken, een ingewikkelde akte te schrijven waarbij je precies bereikt wat je wil. Dat hoeft overigens helemaal niet altijd onleesbaar te zijn.”

Voor meer informatie over NOTO NOTARISSEN
www.noto-notarissen.nl
info@noto-notarissen.nl
+31 43 350 99 50