De 21 tinten wit van Maastricht

Woensdag 23 september overhandigde Roger Heuts (Jo Heuts verf) in zijn winkel het eerste exemplaar van de bijzondere staalkaart met de door hem ontwikkelde innovatieve 21 tinten Maastrichts wit aan wethouder Vivianne Heijnen.

De kleuren van Maastricht

Typerend voor Maastricht is het ingetogen, voorname kleurenpalet met zijn keur aan rode, bruine, grijze, gele en witte tinten. Bakstenen (rode en bruine tinten), arduin in gevels en bestratingen (grijze tinten), mergel in gevels (gele tinten) en de grote vari.teit van wittinten op facades geven de stad haar karakteristieke eigenheid.

Het witten van gevels heeft vooral in de 19de eeuw een grote vlucht genomen. Weerkaatsing verhoogde de lichtopbrengst van de straatverlichting. Dat was voor de gemeente een mooie manier om op de kosten te besparen.

Het ontwikkelen van 21 tinten Maastrichts wit

Ruim drie jaar geleden heeft Roger Heuts, eigenaar van Jo Heuts Verf, besloten zijn plan om enkele tinten wit te maken, gebaseerd op het vele wit dat hij op zijn wandelingen in de stad waarnam, uit te voeren. Dat dit zou leiden tot het innovatieve gamma van hooggepigmenteerde 21 tinten Maastrichts wit bleek pas veel later.

Roger: “Aanvankelijk dacht ik aan drie tot vijf tinten wit, maar al snel bleek dat er veel meer wit was in de stad. Gaandeweg kwamen er tinten bij, totdat het er uiteindelijk 21 waren. Het mengen van de verf, het ontwikkelen van de receptuur, het testen was iets waar ik me op verkeken heb. Als je zo’n project aanpakt, moet je het wel echt goed doen vind ik. Dus alle tinten zijn uitgebreid getest, vergeleken met de wittinten die in de stad te zien zijn. Dat hele traject twee en een half jaar geduurd.”

De presentatie

Het ontwikkelen en produceren van de staalkaart en de marketing tools heeft ook nog een half jaar in beslag genomen. Het resultaat is een kleurkaart die uniek is voor Maastricht en uniek is in de verfbranche.

• De 21 kleurstalen en de acht stalen met de glansgraden hebben een plezierig formaat.
• De bijgesloten vensterkaart maakt het mogelijk om de individuele kleuren te beoordelen.
• De staalkaart bevat alle informatie die nodig is om een keuze te kunnen maken.
• Alle lakverven en muurverven zijn watergedragen en veilig voor gebruik in een omgeving met kleine kinderen

Met het overhandigen van het eerste exemplaar van de staalkaart op 23 september aan wethouder Vivianne Heijen begint de verkoop van het bijzondere gamma wittinten.