D66 Maastricht

Op de mooie middenberm van de Stationsstraat in Wyck treffen we fractievoorzitter JOHAN PAS en raadslid HARALD BARENDSE van D66. De locatie waar we deze heren spreken is bewust gekozen. D66 heeft namelijk enkele jaren geleden een motie ingediend om de verkeerssituatie in Wyck nader te bekijken.

“Aanleiding was de bouw van de fietsenkelder voor het station,” steekt Harald Barendse van wal. “Bij aanvang van dat project dachten wij: pak dan gelijk de hele Stationsstraat aan. Zorg dat die straat aantrekkelijker wordt met brede stoepen, meer ruimte voor fietsers en plek voor terrassen. Dat is deels opgepakt: de parkeerplaatsen zijn opgeheven en de stoepen verbreed. Het verkeer is echter gebleven en er rijden nog steeds bussen doorheen. Daarom acht de gemeente het niet veilig om terrassen in de middenberm van deze straat te maken. Wij willen voorkomen dat verkeer zonder directe bestemming in Wyck nog door dit stadsdeel rijdt, maar via de A2tunnel van noord naar zuid en vice versa gaat. Pas dan komt er ruimte voor een andere inrichting. Met het station aan de kop van de straat is het logisch dat de busroute niet te ver omgeleid kan worden maar een aanpassing moet kunnen. Minder verkeer is bevorderlijk voor de rust, veiligheid en het milieu. En zorgt bovendien voor een aantrekkelijker stadsbeeld. Als de Stationsstraat mooi is ingericht met terrassen op de middenberm, lijkt ons dat echt een visitekaartje voor de stad. De Ramblas van Maastricht! Een aantrekkelijke boulevard waar je graag wil wandelen, flaneren en op een terras kunt zitten. Dat is ons toekomstbeeld voor de Stationsstraat en omgeving.”

De gemeente heeft een verkeersplan met suggesties opgesteld. “Ook in de Wycker Brugstraat willen we een aantal parkeerplaatsen opheffen ten behoeve van de fietsers,” verduidelijkt Harald. “Er zijn twee ondergrondse autoparkings: De Griend en Plein 1992, maar we willen vooral promoten om per fiets of te voet naar de stad te komen. Een extra Park&Ride zoals bij Station Noord zou ook veel oplossen. In het verkeersbeleid van dit College hanteren wij het STOP-beleid: Stappen-Trappen-Openbaar vervoer-Personenauto. In die volgorde liggen de prioriteiten. Met het oog daarop denken we aan meer fietsenstallingen. De grote fietsenkelder onder het station mag overigens door iedereen worden gebruikt, niet alleen door reizigers met het OV. En de eerste vierentwintig uur zijn gratis.”

Vorig jaar is de terrassennota beklonken in de Raad. Daar was Wyck niet in meegenomen. Aanleiding voor de ondernemers van dit stadsdeel om hier vragen over te stellen. Johan Pas vertelt: “De ondernemers zelf kwamen met het idee om van de middenberm in de Stationsstraat een pleinterras te maken. Toen in de zomer van 2020 de terrassen in het stadscentrum groter uitgezet mochten worden in verband met de coronamaatregelen, vroegen de Wyck-ondernemers waarom dat niet bij hen zou kunnen. Een begrijpelijke reden was de hoofdader van de busroute. Er moet dus een middenweg gezocht worden waarin de bus niet te ver om hoeft te rijden en de horecaondernemers hun exploitatie kunnen verbreden. Zeker met het oog op de coronacrisis maar ook naar de toekomst kijkend. Het zou mooi zijn als we in de peilvisie tot 2040 zowel de Stationsstraat kunnen meenemen als de andere straten richting de Oude Brug. Als er straten worden afgesloten voor verkeer kunnen de horecaondernemers hun terrasjes uitzetten. Dat is goed voor de ondernemers én voor de stad. Maar soms lijkt het alsof er met twee maten gemeten wordt. Zo mochten enkele horecaondernemers in de Rechtstraat vorige zomer pas na 18 uur hun terras gebruiken want vanaf dat tijdstip werd de straat afgesloten voor verkeer. Nu willen ze ook graag de lunch op het terras serveren. Waarop de gemeente zegt: ‘Je mag je terras wel uitzetten maar voor 18 uur mag je er geen gebruik van maken in verband met de veiligheid.’ Maar hoe verwarrend is dat voor gasten? Er is een terras maar je mag er niet zitten? Een zeer bijzondere maatregel van de gemeente. Het voorstel van de ondernemers is om bij hun terras een bordje te zetten met: ‘voetgangers oversteken’ om gevaarlijke situaties te voorkomen.”

“Het kromme is,” voegt Johan toe, “dat op het Vrijthof de bus kan worden omgeleid, bij de terrassen op de Kesselskade en het Onze Lieve Vrouweplein het oversteken van de weg blijkbaar geen probleem is maar over Wyck wordt moeilijk gedaan. Geef die ondernemers de mogelijkheid om ook tijdens lunchtijd hun terras te gebruiken en geef de horeca van de Stationsstraat hun terras op de mooie middenberm, ze hebben het allemaal moeilijk genoeg.”