Corona in Maastricht

Van geboorte in Coronatijd tot uitvaarten met maar dertig mensen. Van kinderen die geen Chinees eten meer lusten, want uit China komt dat virus, tot je culturele instelling aan het randje van de afgrond zien balanceren. Duizend knuffels missen terwijl je die zo hard nodig hebt. En alles daartussen in.

Het boek met als werktitel ‘Corona in Maastricht’ vordert gestaag. We hebben veel verhalen toegestuurd gekregen en heel wat mensen geïnterviewd. We lazen en luisterden. De ene keer vol bewondering. De andere keer diep ontroerd. We hoorden over menselijk leed maar ook over hoop en positiviteit. Sommigen zaten vreselijk in de put. Waren een dierbare verloren. Zagen hun bedrijf ten onder gaan. Voelden zich machteloos als zorgmedewerker. Maar er waren ook mensen die geen last van deze pandemie hadden. Die gezond waren gebleven en genoten van de rust en de stilte in de stad. Die geïnspireerd werden en tot creativiteit kwamen.

Deze Corona-periode wordt heel divers beleefd, is uniek in al zijn facetten en kent verregaande gevolgen. Met groot en klein leed. Het is straks een stuk historie. Voor ons en voor alle volgende generaties. Daarom willen we deze tijd vastleggen in woord en beeld. Om ooit, bladerend in dit boek, te kunnen zeggen: “Weet je nog, de stilte in de stad?”

Het idee van John Eijssen waar we met drie personen aan begonnen waren, “Laten we een boek over Corona in Maastricht gaan maken!” is uitgegroeid tot een professioneel project waaraan heel wat mensen hun bijdrage leveren. De werkgroep bestaat inmiddels uit initiatiefnemer John Eijssen, directeur van Boekhandel Dominicanen Ton Harmes, uitgever en fotograaf Peter van Hooren, Eric Wetzels en Piet Muijtjens van Stichting Jaarboek Maastricht, redactieleden Stephan van Appeven, Stephanie Klomp-Hameleers, Karien Goessens en Vivianne Rijnders, fotografen Jean-Pierre Geusens en Luc Hommes. Maarten van Laarhoven neemt de eindredactie voor zijn rekening. De vormgeving is in handen van Christiaan Krabbe en het boek wordt gedrukt bij Andi smart print solutions.

Ieder werkt mee vanuit zijn of haar eigen expertise. En daarmee hopen we op 27 november aanstaande een waardevol boek te kunnen presenteren vol indrukwekkende verhalen en prachtig fotowerk. Een boek om steeds weer opnieuw open te slaan, door te bladeren, herkenning in te vinden en hoop uit te putten. Een boek dat je raakt. Een boek dat je gewoon wilt hebben. Nog even geduld….