Coming soon; COBBLE de digitale kunstroute door Maastrichtse kwartieren

Passend in het tijdperk van digitalisering laat Cultura Mosae op dit moment een app ontwikkelen waarmee een augmented reality (AR) kunstroute kan worden gevolgd door de verschillende kwartieren van de stad. Hiervoor werken we samen met ontwikkelaars STRUQT en Bool Studios en vele regionale en internationale kunstenaars. Met behulp van de app wordt Maastricht via je mobiel getransformeerd tot een innovatieve en digitale kunststad. 

Augmented reality 

Hoe dat precies in z’n werk gaat? Er zal een virtuele ‘laag’ aan de stad worden toegevoegd, waarin de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld vervagen. Het historisch decor van de stad wordt gebruikt als platform voor interactie en beleving. Hiervoor wordt een combinatie van geolocatie-tracking en augmented reality gebruikt. Dat betekent dat je de kunstwerken uitsluitend via je mobiel kunt waarnemen. Dat sluit helemaal aan bij de uitdagingen die COVID-19 met zich meebrengt. Doordat de kunstwerken (digitaal) zijn geplaatst in verschillende wijken, bevordert het de spreiding in de stad. Ook de 1.5 meter afstand is makkelijk op te volgen, omdat de kunstwerken zich allemaal buiten bevinden. En er valt niet aan te raken, en dus ook niet te ontsmetten! 

In ontwikkeling 

COBBLE wordt op dit moment door Pedrag Koncar van STRUQT en Jens Vanmechelen van Bool Studios gebouwd. Zowel Predrag als Jens hebben twee passies: creativiteit en wetenschap. Jens heeft, voor hij ingenieur werd, Multimedia Art gestudeerd en Predrag was al van kleins af aan geïnteresseerd in zowel kunst als technologie. Toen Cultura Mosae hen benaderde om deze app te ontwikkelen, voelde het voor beiden als een kans om hun enerzijds artistieke en anderzijds nieuwsgierige wetenschappelijke geest volledig aan het werk te zetten. Die twee combineren is wat hen betreft het meest inspirerende wat er is. “De huidige sociale netwerken vervreemden mensen van elkaar. Je hebt 1000 vrienden, maar kent niemand, 1000 likes, maar niemand om koffie mee te drinken. Jens en ik proberen hier oplossingen voor te zoeken. Deze app brengt je daadwerkelijk buiten, geeft je de kans om samen met anderen nieuwe dingen te ontdekken en brengt je terug in de echte wereld, tussen echte mensen,” aldus Predrag. 

Lokale kunst 

De kunstwerken die te vinden zijn via de app worden door een aantal (lokale) kunstenaars ontwikkeld, waaronder kunst- en multimediastudenten van het Maastricht Institute of Arts (voormalig MAMDT). Maar ook door Predrag zelf en tot dusver de volgende namen: 

• Dr. Tom Luyten (België / Maastricht) 
• Jerome Hendricks (Maastricht) 
• Mariusz Slawinski (Maastricht) 
• Studio H2O Sonic (Maastricht) 
• Novak Cuic (Servië) 
• Filip Roca (Barcelona) 
• Predrag Koncar (Maastricht) 

De kunstenaars zullen verschillende historische locaties in de stad observeren, zich erdoor laten inspireren en er met een passend werk op reageren. Ze versterken hiermee het imago van Maastricht als moderne en innoverende stad, terwijl ze zich daarbij volledig bewust blijven van haar lange geschiedenis en traditie. 

Ontwikkelen & ontdekken 

De kunstwerken zullen verschillende vormen hebben; van audio-video-installaties tot 3D-sculpturen, interactieve installaties en meer. Met deze app worden mensen meegenomen en verleid om nieuwe, hedendaagse kunst op hun mobiel te bekijken, een andere kijk op digitale kunst te ontwikkelen en tegelijkertijd meer plekken in de stad te ontdekken