Cobble jij al?

Cobble jij al?

STEL JE VOOR, JE MAAKT EEN LEKKERE WANDELING DOOR MAASTRICHT. INEENS WORD JE DOOR EEN SIGNAAL OP JE MOBIELE TELEFOON GEATTENDEERD OP EEN BIJZONDERE LOCATIE: HIER IS EEN ‘AR’ KUNSTWERK TE ZIEN. JE KIJKT DOOR DE LENS VAN JE MOBIELTJE EN WORDT VERRAST DOOR EEN ENORME BLAUWE VIS BOVEN DE MAAS, VERRASSENDE TEKST OP DE BRUG OF EEN SERIE PORTRETTEN VOOR DE STADSMUUR. DIT IS ‘COBBLE’. DE APP DIE JE TOEGANG GEEFT TOT EEN SOORT OPENLUCHTMUSEUM IN DE STAD.

WHAT THE COBBLE?

De app werkt met Augmented Reality en Geolocatie-tracking. Met wat? Oké, allereerst een stukje technische achtergrond. Augmented Reality (aangevulde realiteit of AR) is een methode om digitale beelden over de werkelijkheid weer te geven. Een bekend voorbeeld hiervan was het spel ‘Pokémon Go’, waarbij met behulp van AR, animaties op je smartphone werden geprojecteerd. Misschien herinner je het je nog, de beelden van mensen die al kijkend op hun telefoon, achter iets aan renden wat jij niet kon zien. Nou dat was dus AR en inderdaad, die Pokémon kon jij met het blote oog niet zien!

En dan hebben we nog Geolocatie-tracking. Geolocatie verwijst naar de technologie die een geografi sche locatie, dus zeg maar een plek op aarde, kan identifi ceren. Door een bijbehorend apparaat (in dit geval een telefoon) te lokaliseren, kun je van alles vinden en volgen. Op die manier kunnen we je laten weten dat je in de buurt van een van de AR kunstwerken bent. De techniek staat voor niks. Kan ‘Cobble’ je dan altijd, overal volgen? Nee hoor! We gebruiken je locatie alleen als je de app gebruikt. Daarnaast kunnen we niet zien wíe je bent en slaan we geen data op. Heb je de app uitstaan? Dan kan die alleen ‘zien’ of jij je in Maastricht bevindt, voor de rest niks.

IN YOUR FACE

De kunstwerken in de stad zijn modern, heel divers, kleurrijk en verrassend. Soms wordt er gewerkt met tekst, soms met geluid, maar altijd zijn ze driedimensionaal en kun je er omheen en doorheen bewegen. Het kan ook zomaar zijn dat je een kunstwerk scant en er ineens middenin staat. Dan krijg je de kunst (letterlijk) ‘in your face’. Een heel bijzondere ervaring. Zo dichtbij kwam je in een museum nog nooit. Weten wat het voor soort kunstwerk is? Klik op de info-knop in de app en lees het verhaal erachter

STAPPEN MAAR

Hoewel je prima alleen op pad kunt om de kunst te ontdekken, is het ook zeker een aanrader om de werken samen met iemand anders te bekijken. Met de camerafunctie van je telefoon kun je namelijk iemand met het kunstwerk op de foto zetten. Omdat de werken over meer dan 20 locaties in en rondom het centrum van Maastricht verspreid zijn, kom je met Cobble makkelijk aan die 10.000 stappen. Door de verspreide ligging, maar ook door het feit dat de kunstwerken vanaf een meter of 20 rondom de ‘geolocatie’ te zien zijn, hoef je niet bang te zijn dat het te druk wordt. Je kunt er tenslotte van alle kanten naar kijken. Je kunt de app elke dag opnieuw gebruiken en kunt de werken dus ook verspreid in de tijd ontdekken. Om je een beetje te helpen, geeft de app je een melding als je in de buurt van een van de kunstwerken bent.