Centrummanagement Maastricht

Heb jij al kunst gespot in de binnenstad? Sinds eind april is een aantal leegstaande panden gevuld met allerlei creatieve en kunstzinnige creaties. Door de coronacrisis zijn musea, galeries en presentatie instellingen gesloten en is het moeilijk voor kunstenaars en ontwerpers om zichtbaar te blijven. Met ‘Expositie in de etalage’ wordt kunstenaars het podium geboden dat ze verdienen. Kunst in de etalages is een initiatief van de gemeente Maastricht die Centrummanagement Maastricht heeft gevraagd om de uitvoering ter hand te nemen.

Lege etalages gevuld
Met deze zichtbare campagne krijgen kunst en de creatieve maakindustrie van Maastricht letterlijk een etalage in leegstaande panden in de binnenstad van Maastricht. Centrummanagement heeft samen met de stichting Cultura Mosae, Bureau Europa en de Vereniging Eigenaren Binnenstad Maastricht (VEBM) de handen ineengeslagen om deze expositie te realiseren.

Wiel Schreurs, Bestuurslid VEBM: “Vanuit VEBM zijn we trots dat we op deze manier ons steentje kunnen bijdragen. Doordat wij de leegstand voortdurend monitoren, hebben we goed zicht op wat leegstaat. Deze gegevens hebben we met Cultura Mosae gedeeld, waardoor zij makkelijker contact hebben kunnen leggen met verschillende pandeigenaren. We ondersteunen dit initiatief van harte. Want zeg nou zelf, zo’n met kunst gevulde etalage doet het altijd beter dan een lege etalage, toch? Daarnaast levert het gespreksstof op in de straten van Maastricht. Het geeft een reden om even een praatje te maken met elkaar, elkaar te ontmoeten, iets waar we allemaal enorm veel behoefte aan hebben in een tijd als deze.”

Kunstwerken in de stad
Een van de pandeigenaren die zijn etalage beschikbaar stelt is Ivo Haesen. Ivo is eigenaar van een pand in de Sporenstraat: “In plaats van een grote te huur sticker op het raam te plakken, is er in de etalage een expositie van creatieve geesten Sarah Leonora en Iris van der Heijden te zien. Tot aan de nieuwe verhuurperiode is deze expositie hier te zien. Het komt de etalage en daarmee ook het straatbeeld ten goede. Tegelijkertijd geven we kunstenaars een plek om hun werk te tonen. Voor alle partijen een win-win situatie. Voordat de nieuwe huurder ‘Max & Pol’ intrekt, staat het pand er mooi op en ziet het er net even wat gezelliger uit in de straat.”

Try out voor de toekomst
Naast VEBM, is ook Bureau Europa een belangrijke partner in het project. Als gevolg van de coronacrisis was Bureau Europa in december vorig jaar zelf al gestart met het initiatief om de‘etalage’ van hun locatie aan de Boschstraat in het Sphinxkwartier, beschikbaar te stellen aan kunstenaars. Vanuit die ervaringen is Bureau Europa benaderd mee te denken over de aanpak van het initiatief ‘Expositie in de etalage’. Floor van Spaendonck, directeur Bureau Europa, is betrokken bij de selectie van de kunstenaars: “Om een brede blik te vertegenwoordigen heb ik ook de hulp van Simone Schuffelen ingeschakeld, zij is een kunstenares uit Maastricht. Er hebben zich meer dan 75 kunstenaars aangemeld. Bij de selectie van de kunstenaars hebben we vooral gekeken naar een goede mix en variatie van type kunstenaars, kunstvormen en ook naar een afwisseling tussen nieuw talent en meer gevestigde naam. Gaandeweg komen er nog meer plekken beschikbaar, waardoor we meer kunstenaars een plekje in de etalage kunnen geven.” Volgens Floor is dit een goede manier om uit te vinden wat voor invloed een initiatief als dit heeft op de stad en wat het met de stad doet. Floor: “Los van corona weten we allemaal dat het stadsbeeld meer en meer aan het veranderen is. Dit initiatief is een mooie manier om de stad zich te laten presenteren. Maastricht is meer dan alleen een winkelstad, door kunst op deze manier een plek te geven, is er ook na winkelsluitingstijd iets in de stad te zien en te beleven. Het zou zomaar een opmars kunnen zijn naar meer kunst in de binnenstad, in de toekomst.”

Wat, waar en wanneer
Tot en met eind juni zullen verschillende kunstwerken de stad sieren. Van Entre Deux tot aan Grote Gracht, Kesselskade en het Stationsplein.

Kijk voor het meest actuele overzicht met kunstwerken op www.cmmaastricht.nl/expositie-in-de-etalage/