BROKAMP EN BONFRÈRE

BROKAMP EN BONFRÈRE, een magisch en mysterieus duo.

Ondanks een werkend leven in de Randstad, kloppen de harten van schrijvers PAUL VAN GRINSVEN en PAUL STRIJP nog altijd voor hun geboortestad Maastricht. Beide heren praten onvervalst Mestreechs, houden van hun stad én van MVV. in een achtertuin zo’n tweehonderdvijftig kilometer noordelijker ontstond het idee om een boek te maken over de clubiconen van MVV, BROKAMP en BONFRÈRE. Met als doel de trots en glorie voor MVV terug te brengen in de harten van de Maastrichtenaren.

De voormalige MVV-coryfeeën Willy Brokamp en Jo Bonfrère staan centraal in het boek ‘Brokamp en Bonfrère, een magisch en mysterieus duo’. “Die twee kwamen op het veld samen tot grootse prestaties,” verduidelijkt Van Grinsven. “Er was non-verbale communicatie, ergebeurde iets. Maar ook dankzij het voorwoord van Johan Derksen is deze titel ontstaan.”

“We wilden een boek maken met zowel tekst als foto’s,” zegt Paul Strijp. “Het moest afwijken van het doorsnee voetbalboek en ik denk dat we daarin geslaagd zijn. Het is onder meer geschreven op basis van interviews met onder anderen Jan Mulder, Johan Derksen, Felix Meurders, MVV-spelers enAjax-kenner David Endt. Ook geven we een stuk geschiedenis weer en het geheel is gelardeerd met supportersbijdragen. In september 2016 was ik aan het kijken naar de A1 van MVV en stond in de rust naast Bonfrère. Toen bedacht ik al dat ik een boek over hem zou willen maken. Uiteindelijk is het er. Het is geen biografie maar een eerbetoon aan die twee spelers, een realistisch portret.”

ALS JE LEEST OVER HUN DEBUUT BIJ MVV MEDIO JAREN ZESTIG IS HET ALSOF JE OP DE TRIBUNE ZIT
“We werken niet met hoofdstukken,” legt Van Grinsven uit, “maar een grote leadfoto geeft aan dat een nieuw verhaal begint. We plaatsen Brokamp en Bonfrère in de context van de tijd. Met verhalen over hun leven, van mensen uit hun leven, hoe ze opgroeiden en uiteraard over MVV. Johan Derksen heeft een half jaar met hen gespeeld en vertelde daar prachtige verhalen over. Maar ook de fans van alle tijden komen aan het woord. We hebben veel ondersteuning van de supportersverenigingen gekregen. De voornaamste doelgroep is de 55+ Maastrichtenaar die Brokamp en Bonfrère levensecht op het veld heeft zien spelen. Het boek speelt zich af tussen 1946 en 1980, die tijd laten we herleven. Als je leest over hun debuut bij MVV medio jaren zestig, gevolgd door de gloriejaren, is het alsof je op de tribune zit.”

MVV EN DE STAD ZIJN UIT ELKAAR GEGROEID
MVV is een beetje losgeraakt van Maastricht, denken de schrijvers. “Als je in de jaren zestig, zeventig over MVV praatte, sprak je tevens over Maastricht. Had je het over Maastricht, dan ging het ook over MVV. Dat gevoel willen we graag weer terugbrengen. Toen MVV voor het eerst dreigde te degraderen en dat ook gebeurde, leefde de stad enorm mee. Dat is nu niet meer, MVV en de stad zijn helaas uit elkaar gegroeid. In wijken waar nog veel echte Maastrichtenaren wonen leeft het wel nog, maar lang niet meer in de hele stad.”

De presentatie van ‘Brokamp en Bonfrère, een magisch en mysterieus duo’ vindt op drie opeenvolgende dagen plaats. Op donderdagavond 31 maart wordt het gepresenteerd in Dominicanen. Op 1 april aan de sponsoren in de MVV-businesslounge en op 2 april, de echte jubileumdag, in het Maastrichtse Stadspark bij de kanonnen nabij de Maasboulevard. Het boek is een waardevol onderdeel van de viering van het honderdtwintig-jarig jubileum. De opbrengst gaat naar de MVV-Academy.

TEKST Vivianne Rijnders FOTO Peter van Hooren