Blender is coming

Het Sphinxkwartier is booming. Maastrichts nieuwste hot spot trekt dankzij lokkers als de Muziekgieterij, Blanche Dael, The Social Hub en Cinema Lumière steeds meer mensen. Nieuwste loot aan de stam is BLENDER, een CULTUURCENTRUM waar Factory, Shop en Bar en Food gaan samenvloeien in de oude Timmerfabriek. En het mooie is: iedereen kan vanaf twintig euro een stukje van Blender kopen.

Maastrichtenaren zijn gruuts op hun nieuwe wijk: honderdduizend vierkante meter industrieel erfgoed is succesvol herbestemd naar cultuur, bedrijven, retail, horeca, studentenhuisvesting en duizend gloednieuwe woningen. De nieuwste aanwinst van het Sphinxkwartier is in the making: Blender, unieke ontmoetingsruimte met een eigen radio, kunstateliers, expositieruimtes, workshops en een unieke bar en foodbeleving. Iedereen is hier welkom om te komen
genieten van de goede dingen des levens. Families, buren, locals, nieuwkomers, studenten, iedereen blendert mee.

ONGEPOLIJST & CREATIEF
“Met Blender willen we een nieuwe, spannende plek presenteren,” aldus initiatiefnemers Mark Curvers en Rudi Martens. “Waar je al het goede dat het leven biedt, kunt zien, ervaren en ontdekken. Alles onder één dak. Tegen het prachtige industriële decor van de Timmerfabriek en in goed gezelschap van fijne buren in dit ongepolijste, kloppend hart van creatief Maastricht.”

BLENDEN
Over blenden gesproken: de 2300 leegstaande vierkante meters van de oude Timmerfabriek worden herbestemd tot Blender Factory, Blender Bar & Food en Blender (work)Shop.

De prachtige eerste verdieping – met glazen dak – wordt omgedoopt tot Factory voor artiesten, opkomende merken en makers. Kunstenaars kunnen hier tegen een zacht prijsje een atelier huren en in de intieme, ontspannen setting hun werk laten zien. Ook externe evenementen, tentoonstellingen en workshops zijn hier welkom.

In de Blender Shop worden de werken uit de Factory verkocht, doen een tiental lokale makers een pop up-verkoop, maar is er ook ruimte om zelf creatief te zijn. Kruip in de donkere kamer en leer analoge foto’s te ontwikkelen of maak je eigen hypermoderne glas in lood-object.

De Lift Open Space al gezien? Dit is de open ruimte waar expo’s, events, dance- en DJ-battles elkaar in snel tempo afwisselen. Elke dag iets nieuws op dit broedplekje.

Over de Blender Bar & Food – in de voormalige concertzaal van de Muziekgieterij – mogen we nog niets verklappen. De woorden: authentiek, fun, lekker en vette vibe mag je wel alvast omcirkelen.

IEDEREEN EEN STUKJE
Blender kent een coöperatieve structuur, waar founders Mark en Rudi elk 15% van de aandelen bezitten en 70% eigendom wordt van partners, roommates en ambassadeurs. Iedereen kan dus, via sharefunding eigenaar worden van een stukje Blender.

“Mede-eigenaar worden kan al vanaf twintig euro per jaar. Bij een investering vanaf honderd euro ontvang je elk jaar 8% rendement. Er wordt een jaarlijkse omzetgroei van 12% vooropgesteld. Maar vooral wordt Blender in alle opzichten duurzaam en verantwoord vormgegeven. Zo wordt personeel geleverd door MTB Maastricht, gaat van elke online transactie tien cent naar lokale armoedebestrijding en ligt er een actieplan tegen voedsel- en energieverspilling.”

GOEIE VIBE
“Het beleid is open, transparant, bottom-up. We willen samen met de Maastrichtenaren de voormalige Timmerfabriek ombouwen tot een coole plek, waar een vibe van passie, plezier en creativiteit heerst. Dus daarom een oproep voor iedereen die houdt van kunst, cultuur en lekker eten: je kunt nú medeoprichter worden en letterlijk deel gaan uitmaken van deze nieuwe community. Dit is je kans.”

TEKST Blender
FOTO Christophe van Vloten