Bij de Liewe

Recent beleefde radioshow BIJ DE LIEWE de 250ste uitzending. Een absolute mijlpaal voor het programma dat een verbinding probeert te leggen tussen organisaties, buurtinitiatieven, verenigingen of maatschappelijk betrokken bedrijven. En dus stond Pep Peperkamp, bedenker, producent en presentator van het programma, in het middelpunt van de feestvreugde.

Pep kwam op het idee voor haar radioprogramma door het jaarlijkse evenement ‘de maatschappelijke beursvloer’, georganiseerd door haar werkgever Trajekt, namens wie zij ook Bij de Liewe maakt. “Daar werden altijd 80 organisaties en 80 maatschappelijk betrokken bedrijven uitgenodigd om onderling matches met elkaar te maken. Maar dat gebeurt dus één keer per jaar. Waarom zo weinig, vroeg ik mezelf af.” En zo bedacht Pep zich dat er wekelijks wel een match te maken valt. In Bij de Liewe nodigt Pep twee mensen uit. Met hen gaat zij in het uur-durende programma in gesprek, waarna er een match wordt gezocht voor beide gasten. Wat kunnen zij voor elkaar betekenen of kunnen zij wellicht samen iets opzetten? “En door dat op de radio te doen, worden mensen die luisteren er op geattendeerd dat dit er is of gaat komen.”

Uiteindelijk moet het niet alleen bij woorden blijven, maar moeten de gasten ook daadwerkelijk de match in de praktijk brengen. “Ze hoeven niet meteen aan de slag, maar het zou wel leuk zijn als ze uiteindelijk ook doen wat we voor ogen hebben.” En wie uiteindelijk tegenover elkaar zitten, is totale willekeur. “Dat is JUBILEUM VOOR BIJ DE LIEWE 250 uitzendingen juist het leuke. Als ik mensen voor het programma vraag, vertellen ze me wanneer ze kunnen en op basis daarvan plan ik ze in.” Omdat Pep altijd met twee gasten per uitzending werkt, heeft ze dus al 500 gasten of organisaties mogen verwelkomen. “Iedereen vindt het altijd leuk om te komen en gaat ook weer enthousiast weg. Sommigen hebben al een verbinding, dan zijn we niet eens aan het programma begonnen. Dan moet ik ze even afremmen.”

En dat heeft al leuke matches opgeleverd. Bijvoorbeeld cliënten van Radar die op bezoek gingen bij Loco tuinen om daar rond te kijken en mee te helpen. Of Stichting de Gouwe en de mensen die de kippen van Mariaberg verzorgen; zij organiseerden samen een activiteit voor kinderen uit gezinnen die in armoede leven.

Bij de Liewe heeft een maatschappelijk karakter. Er worden dus geen commerciële matches gemaakt. Maar dat wil niet zeggen dat er geen bedrijven met winstoogmerk kunnen aanschuiven. “Om maar iets te noemen: we zullen niet snel
een fastfoodketen uitnodigen. Tenzij deze iets maatschappelijk met buurtbewoners wil doen.”

Eén van de hoogtepunten binnen die 250 afleveringen vindt Pep de uitzendingen op locatie, als zij en haar vaste club vrijwilligers met de mobiele studio er op uittrekken. “Organisaties vinden dat ook tof, als zij een activiteit hebben en wij daar radiomaken.” Meestal duren die uitzendingen dan enkele uren. “Dat is wel kepotmekerij”, aldus Pep. “Bijvoorbeeld enkele jaren geleden tijdens het Parcours. Ze regelen dan ter plekke gasten voor je en dan moet je zonder voorbereiding live op radio interviewen.” Gevraagd naar de mooiste verbinding die ze in 250 uitzendingen gemaakt heeft, antwoordt Pep: “Die met de vrijwilligers van mijn programma zelf. Ik heb zo’n fijne groep met ‘Liewe’. En iedereen is enthousiast om mee te werken. Ik heb inmiddels vier technici. Wie heeft dat?”

Bij de Liewe is wekelijks op donderdagmiddag te horen op het radiokanaal van RTV Maastricht, van 17.00 tot 18.00 uur.