Andree bonhomme

Op 1 december 2022 is het veertig jaar geleden dat ANDRÉE BONHOMME (1905-1982) is overleden. Zij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse vrouwelijke componisten uit de twintigste eeuw. STICHTING ANDRÉE BONHOMME, STICHTING MAASTRICHTSE COMPONISTEN en STICHTING LIMBURGSE COMPONISTEN gaan voor het eerst een samenwerking aan en organiseren als hommage een concert waarin Andrée tot leven lijkt te komen. Natuurlijk staat haar muziek centraal.

Andrée was een ‘Mestreechs meidske’. Ze kreeg les van Henri Hermans en onder zijn vleugels groeide zij uit tot een componiste van formaat. Haar muziek is zeer verfijnd, geschreven in een Frans idioom met sfeervolle klanken en rijkelijk voorzien van impressionistisch getinte harmonieën. Na de oorlog vestigde zij zich in Heerlen. Vandaar dat de concerten zowel in Heerlen als in Maastricht zullen plaatsvinden.

Elf Limburgse componisten van Stichting Limburgse Componisten hebben ieder hun eigen inspiratie gevonden in het werk van Andrée door uit haar oeuvre een thema, een fragment of een tekst te kiezen als basis voor hun eigen compositie. Die miniaturen vormen elk een authentieke reflectie op de muziek en de betekenis van Andrée in de huidige tijd.

Jacqueline ter Linden zal zich als moderator verplaatsen in de persoon Andrée Bonhomme met persoonlijke teksten en in haar karakteristieke kledij van rond 1950. Dat maakt de muziek, de denkwijze en het karakter van Andrée voor de bezoeker direct invoelbaar.

Het programma brengt verleden en heden samen. Oud inspireert nieuw. De musici vormen een mix van jong talent en gevestigde oudere musici. Heel speciaal is dat daar directe familieleden van Andrée bij zijn. Pianiste Inge Harmes is een achternicht van haar en Inges kinderen Timo en Xanthe spelen respectievelijk viool en cello. Andrée’s muzikale talent is doorgegeven! Haar neef Ton Harmes is de motor achter het promoten van Stichting Andrée Bonhomme.

Het concertprogramma bestaat uit zang, piano, viool, cello, strijkkwartet en combinaties hiervan. Bijzonder is dat voorafgaand aan beide concerten de bekende musicus Frank Steijns bij elke uurslag miniatuurtjes voor beiaard op de carillons van de St. Pancratiuskerk in Heerlen en de St. Servaasbasiliek in Maastricht zal spelen.

En … Andrée zal u toespreken …

Lieve vrienden, Hier sta ik dan plotsklaps voor u, zomaar uit het niets opgedoken. Op dit gedenkwaardige moment maak ik u graag deelgenoot van zomaar wat momenten uit mijn leven. Maar vergeet op de eerste plaats vooral niet om naar de muziek te luisteren. Immers als je mijn muziek kent, weet je al heel veel over wat mij bewogen heeft.

Talent hebben is één. Maar alleen door er hard voor te werken, kon ik zo ver komen.

UIT DE MEMOIRES VAN ANDRÉE:
“Wat een geweldige ervaringen vielen me ten deel. Ik mocht zomaar maandelijks met de trein naar Parijs reizen. En dat voor een jong meisje van net vijfentwintig jaar. Monsieur Milhaud had mij aangenomen als leerling. De kleine zoon Daniel van monsieur Milhaud was zo’n lieverd. Hij sloop een keer tijdens de les zachtjes de studieruimte binnen en dook onder de piano. Hij wilde wel eens zien of die mademoiselle uit Nederland ook echt klompen droeg.”

TEKST Vivianne Rijnders FOTO’S Peter van Hooren