Amplitia

Business Link Builders (BLB) is een Maastrichts ondernemersnetwerk, gelinkt aan regionale organisaties, branches en ondernemersverenigingen. BLB-leden krijgen in één klap een interessant netwerk, daaruit voortvloeiende opdrachten en toegesneden ondersteuning van onder meer een Euregionale desk. Daarnaast mogen ze gebruik maken van flexibele werk- en vergaderruimtes in het sfeervolle stadspand. Kortom: bij BLB worden ondernemers op al hun zakelijke wenken bediend. In deze serie stellen we elk kwartaal een BLB-lid voor. Dit keer: Amplitia, het bedrijf dat werkgevers en werknemers ondersteunt bij het vergroten van amplitie, oftewel werkgeluk.

Het was het HR-woord van 2018: AMPLITIE, oftewel WERKGELUK. Precies dat is het expertisegebied van AMPLITIA, het Limburgse bedrijf dat werkgevers en werknemers ondersteunt bij het vergroten van dat werkgeluk. Uitgangspunt is dat werk energie moet geven in plaats van nemen. Daar hebben mensen én bedrijven baat bij.

Werkgeluk is volop in het nieuws tegenwoordig en dat is niet voor niets. Personeelstekorten dwingen werkgevers ertoe om beter te kijken hoe ze mensen duurzaam inzetbaar én aan boord kunnen houden. Sommige grote bedrijven hebben zelfs een Chief Happiness Officer in dienst. Maar juist ook voor het mkb is het werkgeluk van medewerkers belangrijk. Een gelukkige werknemer valt namelijk niet snel uit en zoekt niet snel een andere baan. En juist het mkb voelt de pijn van de krappe arbeidsmarkt.

GELUKKIG MAAKT PRODUCTIEF
“De nood is aan de man, dat weten we allemaal,” aldus Daniëlle Klerken, Arbeids- en Organisatiepsycholoog en partner bij ‘werkgeluk-specialist’ Amplitia. “Uitval en verloop van personeel zorgt voor veel kennis- en kapitaalverlies. Tegelijkertijd blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat investeren in werkgeluk economisch héél interessant is. Het verbetert de productiviteit en winstgevendheid, zorgt voor meer verkoop en innovatiekracht. Het is dus écht zinvol als werkgevers onderzoeken hoe ze mensen gelukkig en productief kunnen houden.”

HOE CREËER JE WERKGELUK?
Werk is belangrijk. Niet alleen voor het verdienen van een inkomen, maar ook voor persoonlijke behoeften als het uiten van je talenten en het deelnemen aan een (werk)gemeenschap. Wat bepaalt nu precies dat werkgeluk? “Dat is uitgebreid onderzocht. Bij mensen die leven in welvarende, politiek stabiele landen bestaat 10% van het geluk uit niet snel veranderbare omstandigheden, bijvoorbeeld de hoogte van het inkomen. 40% is genetisch bepaald en 50% door de keuzes die mensen vrijwillig maken. Als je het hebt over de factoren die werkgeluk positief beïnvloeden, dan zijn dat: voldoende uitdaging krijgen, in staat zijn je beste eigenschappen te benutten, goede onderlinge relaties, zinvol werk en eerlijk behandeld worden.”

ONE WALK A DAY..
Wat kun je zelf doen aan werkgeluk? “Focus op je energiebronnen. Waarvan krijg je energie? Wat zijn stressfactoren voor jou? Voor ons als psychologen is die positieve psychologie een relatief nieuwe insteek, want we zijn vooral gewend om problemen te behandelen. Maar, zoals bij zo veel dingen, geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Als professionals doen we veel aan curatie, het behandelen van problemen als burn-outs, conflicten, langdurige uitval, maar we willen veel liever preventief bezig zijn. Een mooi gezegde in dit verband is: wandel elke dag een half uur, tenzij je het druk hebt, wandel dan een uur.”

STÉL DIE PERSOONLIJKE VRAAG
“Een betrokken werkgever, die bereid is om écht te luisteren maakt een wereld van verschil. Uitval en ziekte hebben niet te maken met werk alleen. Het is altijd een combi van factoren die de draaglast verstoort. Gelukkig komt het begrip ‘burn-out’ steeds meer uit de taboesfeer. Mensen moeten beseffen dat dit een lichamelijk probleem is: de spreekwoordelijke accu is leeg. Daarom zou ik werkgevers willen aansporen: tóón die betrokkenheid, leer je mensen beter kennen, stél die persoonlijke vraag gewoon. Neem de tijd om dat gesprek te voeren. Al is het maar een kwartier. Oprechte aandacht krijgen, gehoord worden, wil iedereen. Dat staat voor de meeste mensen boven geld of privileges. En dat geldt zeker voor jongeren: zingeving, autonomie en een gezonde werk-privébalans voor jongere generaties de belangrijkste waarden.

www.amplitia.nl

TEKST Dymphy Swakhoven, ConTekst
FOTO’S Peter van Hooren