
Tekst: Bert Salden
“De streek in het glas en op het bord”
Het is “La Saison Culinaire”-tijd!
Tot en met 26 november staat Maastricht en het Limburgse heuvelland in het teken
van “La Saison Culinaire”. Een Franse naam voor een manifestatie die op dit moment
nog puur Zuid-Limburgs is. De organisatie hoopt echter de komende jaren de gren-zen
te verbreden, met name binnen de Euregio Maas-Rijn.
Zuid-Limburg is de regio van genieten.
De gemeenten Eijsden-Margraten, Gul-pen-
Wittem en Vaals zijn lid van CittaS-low,
een organisatie die genieten van de
streek en zijn ambachtelijke producten
centraal stelt. Dat heeft betrekking op
de leefomgeving, het landschap, gast-vrijheid,
cultuurhistorie en streekpro-ducten,
kortom op de kwaliteit van leven.
Er ís veel te genieten. De regio telt en-kele
van de bekendste Nederlandse
brouwerijen, met mooie, ambachtelijke
bieren, die ook nog eens op een “groe-ne”
wijze worden gebrouwen. Enkele van
de mooiste wijnen van ons land komen
uit datzelfde Maastricht en heuvelland.
En dan zijn er nog de prachtige vruchten
en groenten die hier worden geteeld en
verbouwd.
Wie door het heuvelland wandelt of fietst
ziet er ook de schapen, runderen en var-kens,
die genietend van deze natuur, tot
wasdom komen. De natuur herbergt ook
volop wild. Kortom: er valt wel heel veel
te genieten. Dat weet nog niet ieder-een
en net dat wil La Saison Culinaire
benadrukken. Iedereen betreft zeker
niet alleen de bewoners van de streek,
maar zeker ook de velen “van buiten” die
Maastricht en het heuvelland bezoeken.
Zij allen kunnen het heuvelland proeven
bij ambachtelijke winkels, maar ook in
46 | Citymagazine Maastricht
brasserieën en restaurants die graag
streekgerechten op hun menukaart zet-ten,
onder het motto “proef de regio”.
Samenwerken
Wie samenwerkt staat sterker. Daar-om
is de stichting La Saison Culinaire
een gezamenlijk platform om regionale
gastronomische streekproducenten in
de herfstperiode onder de aandacht te
brengen bij een breed publiek. De herfst
is immers de oogsttijd voor veel produc-ten.
La Saison Culinaire is hét platform waar-op
de consument alles vindt over lokale
en regionale activiteiten en festivals en
waarbij streekproducten en gerechten
en/of Limburgse wijnen en bieren cen-traal
staan. Onder het merk La Saison
Culinaire wordt alles gebundeld wat
het heuvelland en omgeving zo kenbaar
maakt.
De stichting organiseert zelf niet, maar
verbindt diverse activiteiten, met als
resultaat de verdere ontwikkeling van
Maastricht en het heuvelland als culi-naire
regio.
Dat begint bijvoorbeeld met de wild-bitterbal
die tijdens de opening op 10
september jl. is geïntroduceerd. Later
volgen er nog meer verrassingen uit de
regio.
Euregio Maas-Rijn
La Saison Culinaire begon als Chateau
Maastricht en wil nu verder uitbreiden
naar de Euregio Maas-Rijn. Voorzitter
Dieudonné Akkermans: “Maastricht be-seft
dat de stad en het heuvelland elkaar
perfect aanvullen en versterken. We ver-melden
ook al de streekmarkten in de
hele Euregio Maas-Rijn. We willen in de
nabije toekomst verder uitbreiden.”
Belinda Petri, culinair journaliste uit
Aken: “Ik denk dat onze Aachener Prin-ten
en het Eifelwild perfecte aanvul-lingen
zijn. En we hebben in de Duitse
grensregio mooie lokale likeuren.”
Jos Som, burgemeester van Kerkrade:
“We moeten samen onze streek promo-ten.
Heel Limburg en de Euregio Maas-
Rijn zijn ons dna, met een eigen cultuur
en eigen gerechten.”
Iris Bakker van VVV Zuid-Limburg: “Het
is mooi dat onze heerlijke streekproduc-ten
meer worden gepromoot. Dat is een
kwalitatieve impuls voor het verblijftoe-risme
en van economisch belang. Daar-naast
leidt dat tot meer samenwerking
met de regionale landbouwers, die van
groot belang zijn voor het behoud van
ons landschap.”
Olivier Paquay van Concentra Nederland,
uitgever van onder andere De Limbur-ger:
“La Saison Culinaire vertaalt perfect
wat in onze regio leeft en van belang is.
Deze streek heeft veel te bieden qua bie-ren,
wijnen en andere lekkernijen. Daar
moeten we samen voor gaan!”
Streekdiner voor Voedselbank
La Saison Culinaire sluit af met een culi-nair
streekdiner met 200 deelnemers in
de Hotel Management School in Maas-tricht.
Daar wordt gekookt met streek-producten
door regionale sterrenkoks,
waarbij de volledige opbrengst (€ 75,-
per couvert) wordt gedoneerd aan de
Limburgse Voedselbanken.
Alle informatie over La Saison Culinaire
en de evenementen is beschikbaar op
www.lasaisonculinaire.nl en de La Sai-son
Culinaire-app.