3 nieuwe gezichten bij RTV Maastricht

Er zijn sinds kort drie nieuwe gezichten actief op de redactie van RTV Maastricht. Sjors Abeling bijvoorbeeld. Hij keerde terug bij de stadsomroep. Naast hem doen Kay van Geijn en Ryanne de Bie ervaring op in het werkveld middels een stage.

Een echte introductie had ‘ie niet nodig op zijn eerste dag. Sjors Abeling was al een jaar werkzaam voor RTV Maastricht, toen hij twee jaar geleden overstapte naar regionale omroep L1. En nu is hij weer terug op het oude nest. Althans, een direct lijntje met L1 is er nog steeds. De terugkeer van Sjors naar RTV Maastricht werd namelijk mogelijk gemaakt door het project Versterking Lokale Journalistiek. Dit is een door de overheid gefinancierd project, waarbij publieke omroepen met elkaar intensiever samenwerken en NOS de overkoepelende partij is. Zestig journalisten zijn door NOS verdeeld over diverse lokale omroepen door het land. Daarbij is het de bedoeling dat er door die lokale omroepen ook wordt samengewerkt met de regionale zender in die streek. En dat gebeurt bij RTV Maastricht dus nu ook met L1. Sjors is die verbindende factor, die het dus ook mogelijk maakt dat er af en toe uitwisseling plaatsvindt van items. “Ik roep al jaren dat lokale en regionale omroepen meer moeten samenwerken. Waarom zouden L1 en RTV Maastricht bijvoorbeeld allebei naar een protestactie gaan met dezelfde insteek? Dat kost tijd en publieksgeld. Waarom elkaar zo nu en dan die beelden niet gunnen? De tijd die de ene omroep dan uitspaart, kan gebruikt worden voor andere items of juist het dieper duiken in een bepaald dossier.”

Politiek, duurzaamheiden milieu
Naast producties voor het dagelijkse nieuws gaat Sjors zich bij RTV Maastricht voornamelijk richten op de gemeentepolitiek. Daarnaast heeft duurzaamheid en economie ook zijn aandacht. Samen met andere lokale verslaggevers van dit project maakt hij binnen dit thema provinciebrede items, waarbij de lokale omroepen het betreffende deel voor hun stad ook kunnen uitzenden. “Dit project duurt minimaal een jaar. Het is de bedoeling dat aan het eind van dit jaar lokale en regionale omroepen hechter samenwerken.

Tweedejaarsstudent journalistiek
Naast Sjors is ook het gezicht van Kay van Geijn nog redelijk nieuw. Hij is tweedejaarsstudent journalistiek en werkt een stage af bij de Maastrichtse stadsomroep. De uit Eygelshoven afkomstige Kay heeft duidelijke doelen voor ogen tijdens zijn stage. “Bij RTV Maastricht kan ik voor het ‘echie’ op pad. Hier kan ik mijn interviewtechnieken ontwikkelen door daadwerkelijk mensen te interviewen voor camera en op pad te gaan voor hard en zacht nieuws.” Politiek-bestuurlijke onderwerpen liggen Kay wel. Vandaar dat een dergelijk item hem ook het meest is bijgebleven tot nu toe. “Het ging over ex-gedetineerden die in Limmel geplaatst werden. Ik interviewde hier de wethouder kritisch over. Wat het interessant maakte, was de zienswijze van de tegenstanders uit de wijk zelf.”

Vrijwillige stage
Een week na Kay startte ook de ambitieuze Ryanne de Bie bij RTV Maastricht. Om in haar carrière te investeren, besloot ze op vrijwillige basis stage te komen lopen bij de stadsomroep. “Ik heb al een heel carrièrepad in mijn hoofd. Maar moet me eerst nog doorontwikkelen in de journalistiek, vind ik.” Naast dat Ryanne ook als zangeres actief is, rondde zij na een zangopleiding aan de musicalacademie de opleiding Media, Informatie en Communicatie af en volbracht ze een afstudeerstage bij Talpa