Student radio Maastricht
Elke woensdag tussen 18.00 en 20.00 uur is Engels voor even de voertaal op de radiozender van RTV Maastricht. Dit omdat de doelgroep van het programma dat dan wordt uitgezonden, Student Radio Maastricht (SRM), uit een hoop internationals bestaat. Afgewisseld met muziek worden dan onderwerpen besproken die leven onder de studenten in de stad.
Zo stond een van de laatste afleveringen geheel in het teken van welke mentale impact corona gehad heeft op de studenten. “We spraken over hoe de zomer is geweest met alle maatregelen rondom COVID. En hoe het voor eerstejaars moet zijn om een studie te beginnen in tijden van een pandemie”, vertelt Sachit Ajmani, een 25-jarige student van het Conservatorium, die al anderhalf jaar betrokken is bij SRM. Onderwerpen kunnen heel divers zijn. Sachit: “Ons publiek is ook actief deelnemer bij wat we doen. Mensen komen naar ons toe en geven tips waar we het over moeten hebben. Wij zeggen dan: kom het zelf maar doen.” En daarmee is het open karakter van Student Radio Maastricht meteen geschetst. Katinka van Kan, die bijna een jaar onderdeel is van SRM: “Je hoeft ook geen ervaring te hebben met radio maken of spreken in het openbaar. Kom hier je onderwerp bespreken en wij als kernteam dienen als vangnet.” Het idee voor Student Radio Maastricht ontstond ergens in 2017. Lotte van Wageningen, toen nog student en nu psycholoog, was betrokken bij de oprichting. “We constateerden dat studenten eigenlijk nog niet vertegenwoordigd waren binnen de programmering van de zender. RTV Maastricht was erg positief over ons idee een internationaal programma te maken met daarbij ook onze eigen keuze muziek. We kregen alle vrijheid en ruimte van de zender.”
Community
Student Radio Maastricht is overigens meer dan alleen een radioprogramma. Ook worden onder deze naam evenementen georganiseerd en podcasts via SoundCloud de wereld in geslingerd. Dat laatste gebeurde overigens al voordat SRM zich bij RTV Maastricht aansloot. Sachit: “Wat we organiseren, is allemaal coronaproof. Het gaat om baravonden en festivals. Daar komt onze community samen.” En die community is nu al gegroeid tot over de honderd mensen. Lotte: “Sommige studentenverenigingen hebben hun eigen identiteit en daar moet je maar net bij passen. Bij ons is dat niet zo. Iedereen die wil, kan erbij komen. Wil je bij ons in de uitzending over je project komen praten, kan dat.” Je hoeft daarbij niet eens officieel te studeren. Katinka is daar net als Lotte een voorbeeld van. “Het woord ‘student’ in onze programmanaam beperkt ons niet in wie we toelaten. Veel mensen binnen onze community zijn al afgestudeerd, maar dat betekent niet dat je geen onderdeel van SRM meer kunt zijn. Zij zitten, net als ik, nog in die student-mindset. Wat ons betreft maakt het niet uit of je twaalf of tachtig bent, als je je student voelt, pas je bij ons erbij. Dan kan Student Radio Maastricht ook zomaar een plek zijn waar je nieuwe vrienden maakt.”